Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Halloween … din istoria păgânismului


    În noaptea de  31 octombrie spre 1 noiembrie,  druizii – duhurile naturii – se întruneau împreună pe înălțimile pădurilor de stejar ( stejarul se socotea copac sfânt), aprindeau ruguri şi aduceau jertfe duhurilor rele…  Iată  puțin din genesa Halloween-ului. 

  Această sărbătoare, ce se sărbătorește cu o mare popularitate în SUA, iar în ultimul timp atât în Europa cât și în Federația Rusă, are un început nu prea știut de majoritatea celor ce sărbătoresc aceast eveniment. Ce este defapt Halloween-ul ? Ce înseamnă și de unde își trage începutul? De ce atâția oameni își ”înfrumusețează” casele cu morminte și capuri de schelete, cu osăminte de morți și cu alte strășnicii? De ce acest eveniment are o popularitate enormă și este pe locul doi după Sărbătoarea Crăciunului, care stă pe locul întâi în întreaga lume? În fiecare an, cetăţenii Statelor Unite ale Americii cheltuiesc în jur de  2.5 miliarde  de dolari pentru Halloween.

    1.  Puțin din isoria Halloween-ului.   Cu câteva mii de ani în urmă, pământurile Irlandiei și Franței de nord erau ocupate de triburile kelților.  Anul la ei era compus din două părți – vară și iarnă. Fiind unii din neamurile care se închinau Dumnezeului Soare, se considera că acest Dumnezeu al Soarelui, în fiecare iarnă se afla în  captivitate la Samhain – domnul morților și împăratul întunericului.  Anume în ziua ce corespunde la noi cu 31 octombrie, kelţii sărbătoreau cea mai importatntă sărbătoare a lor – Samhain.  Pentru ei acest eveniment mai însemna şi sfârşitul anului şi începutul unui nou an.  Legenda spune că în această noapte  Samhain deschide porţile în trecut şi viitor.  Pe data de 31 octombrie vara era schimbată de iarnă, ziua – de noapte, viaţa – de moarte. Iar toate barierile între lumea materială şi supranaturală erau şterse. Porţile între aceste lumi erau deschise pentru o noapte. Totuşi trecerea în altă dimensiune sau timp de obicei este dureros. Porţile erau bine păzite de demoni – eroii Halloween-ului. Nu e de mirare că anume cu această sărbătoare erau legate multe obiceiuri şi descîntece. Deasemenea se considera că în această noapte, cortina ce despărţia  lumea oamenilor şi lumea duhurilor era atît de subţire, încît oamenii şi duhurile pot intra în lumea unor altora.  Din punctul de vedere al kelţilor, probabilitatea de a te întîlni cu duhuri în noaptea lui Samhain, era foarte mare. Aceasta era noaptea cînd deranjate, duhurile şi demoni ş.a. personaje mistice puteau cu uşurinţă să pătrundă în lumea materială. Iată de ce oamenii se îmbrăcau la fel ca şi acele fiinţe mistice şi umblau pe la case, cerînd astfel mîncare pentru îmblînzirea puterii necurate.  Deoarece Samhain era ziua ce reprezenta sfîrşitul anului, era cel mai potrivit timp pentru comunicarea cu sufletele morţilor.

  2. Halloween-ul  în zilele noastre.  În sec. IX, cînd creştinismul se răspândi-se şi pe teritoriul  Mareo Btitaniei,  aceste tradiţii străvechi păgâne s-au amestecat cu încă o sărbătoare sărbătorită de biserica Catolică – ziua tuturor sfinţilor – All Hallows Even. Mai tîrziu  au început să numească această zi Hallowe”en, apoi în sfîrşit Halloween (Хэллоуин).  Totul ce a rămas din sărbătoarea creştină catolică a fost înghiţit de atrăgătoarele tradiţii păgâne.  Cum şi mulţi ani în urmă în această noapte  copii bat la uşile oamenilor cu strigăte : „Treat or trick!” – sereşte-ne sau vei regreta!. Dacă nu aduceţi jertfă, aceşti mici răi demoni cu toată plăcerea vor glumi rău de tot pe seama d-stră. La fel în această zi oamenii petrec timpul în descântece şi unii chiar comuică cu duhurile morţilor. Unii se ghicesc vrând să afle viitorul, alţii încearcă să pătrundă în lumea supranaturală.

 

3. Halloween-ul şi creştinismul.  Mulţi din noi se confruntă cu îtntrebarea: trebuie sau nu, un creştin să sărbătorească Halloween-ul? Care este părerea bisericii despre această sărbătoare şi ce spun Scripturile despre astfel de manifestări? 

 
 • Daca cineva se duce la cei ce cheama pe morti si la ghicitori, ca sa curveasca dupa ei, Imi voi intoarce Fata impotriva omului aceluia, si-l voi nimici din mijlocul poporului lui. (Lev.20:6)   – Dumnezeu nu permite în Cuvântul Său astfel de practici păgâne. Chemarea morților și faptul că mergi la ghicitori dumnezeu îl privește ca înșelăciune în adresa Sa, ca idolatrie care este deseori în Biblie egală  sub expresia de curvie față de Dumnezeu. Aceasta aduce despărțirea de Dumnezeu și nimicirea lui ca sfârșit a faptelor sale, dacă nu se pocăiește de ceea ce a făcut.
 •  

 • Caci neamurile acelea pe care le vei izgoni, asculta de cei ce citesc in stele si de ghicitori; dar tie, Domnul, Dumnezeul tau, nu-ti ingaduie lucrul acesta. (Deut.18:14)  – unui creștin nu îi este îngăduit să asculte de cei ce citesc în stele și de ghicitori. Adevărul e că mulți ascultă de stele și de ghicitori, așa ne relatează și Biblia, chiar și atunci erau persoane ce apelau la astfel de practici păgâne. Și astăzi oamenii sunt în căutarea descoperii viitorului și deseori această căutare îi duce la practici ce sunt împotriva credinței creștine.
 •  

 • Atunci Saul s-a schimbat, a luat alte haine, si a plecat cu doi oameni. Au ajuns la femeia aceea noaptea. Saul i-a zis: „Spune-mi viitorul chemand un mort, si scoala-mi pe cine-ti voi spune.”  Femeia i-a raspuns: „Stii ce a facut Saul, cum a nimicit din tara pe ceice cheama mortii si pe ceice ghicesc viitorul: pentruce dar intinzi o cursa vietii mele, ca sa ma omori?”  Saul i-a jurat pe Domnul, si a zis: „Viu este Domnul, ca nu ti se va intampla niciun rau pentru aceasta.” Femeia a zis: „Pe cine vrei sa-ti scol?”  el a raspuns: „Scoala-mi pe Samuel.”  ( 1 Samuel 28.8-11 )   – Deseori oamenii neprimind răspuns din partea lui Dumnezeu recurg la practici păgâne pentru a afla ce să facă mai departe. Dacă nu ești în pace cu Dumnezeu, nu căuta ieșirea din situație în practicile păgâne, pentru că ele te duc la cădere și mai mare așa cum și în istorisirea cu Saul. Soluția este pocăința – împăcarea cu Dumnezeu. Ești disperat?  Nu știi ce să faci mai departe? Nu știi de unde  și unde mergi? Nu căuta răspunsul în practicile păgâne, ci în Cuvântul lui Dumnezeu! Deci un creștin nu poate lua parte și la manifestările Halloween-ului, și totodată să zică că este creștin sărbătorind crăciunul. 
 •  

   

   

   

   

   

   

  Anunțuri

  Single Post Navigation

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

  Conectare la %s

  %d blogeri au apreciat asta: