Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Cele 10 Porunci a lui Dumnezeu (Decalogul)


10-porunci1

Reclame

Single Post Navigation

58 thoughts on “Cele 10 Porunci a lui Dumnezeu (Decalogul)

 1. Pingback: Ce este păcatul?! « Adrian & Violeta Blajinschi

 2. ma bucur ca am intrat pe acest sait.de aici pot invata cele 10 porunci.

 3. Adrian & Violeta Blajinschi on said:

  Bravo Laura!

  Ne bucuram si noi pentru tine!

  Binecuvintari!

 4. dar de ce nu sunt complete???:(

 5. Cum nu sunt complete?
  Daca vrei tot textul din Exod, cu bucurie il scrim aici:
  Exod 20
  2″Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei.
  3. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
  4. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor cari sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos de cat pamantul.
  5. Sa nu te inchini inaintea lor, si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul, Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc,
  6. si Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.
  7. Sa nu iei in desert Numele Domnului, Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui.
  8. Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s’o sfintesti.
  9. Sa lucrezi sase zile, si sa-ti faci lucrul tau.
  10. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau: sa nu faci nicio lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta.
  11. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o.
  12. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentruca sa ti se lungeasca zilele in tara, pe care ti-o da Domnul, Dumnezeul tau.
  13. Sa nu ucizi.
  14. Sa nu preacurvesti.
  15. Sa nu furi.
  16. Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.
  17. Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tau.

 6. SILVIA on said:

  unde ai vazut tu domnule pasajul cu ..eu sunt un Dumnezeu gelos care pedepsesc ..bati campii si minti copii care nu stiu ce este DUMNEZEU.DUMNEZEU ESTE ATOTPUTERNIC SI INDURATOR CCUM SA FIE GELOS .PE NOI NISTE FIINTE FRAGILE SI PLINE DE PACATE .NU MAI BATE CAMPI.

 7. mihaela on said:

  Silvia, nu stiu in ce biblie citesti tu..dar dak iei o bilblie normala, si citesti exact Exod 20 vei citi aceleasi porunci detaliate cum sunt scrise mai sus…..nainte sa comentezi….citeste…si nu vorbi doar ce tii se pare sau ai auzit….Crestini Md a scris textul din Exod correct si exact cum este scris……Dumnezeu este atotputernic si indurator dar poruncile sunt porunci…exact ca pacatul este pacat…

 8. (laura uitate la inscriptii si acolo scrie cele 10 porunci)
  decalogul au fost date de Dumnezeu lui Moise pe muntele Sinai. primele 4 porunci cuprind datoriile noastre fata de Dumnezeu

 9. crestini md da prima perunca?
  las a o spun eu
  1.Eu sunt domnul dumnezeul tau sa nu ai alti dumnezei inafara de mine.

 10. teodora on said:

  astea nu s porunci adevarate cum as scrise in biblie

 11. Din cite i-mi pare mie la moment, Silvia nu prea pare a fi atenta la comentariile pe care le scrie, si plus la toate problema este ca nu studiaza innainte de comenta. Petru Silvi EXOD 20.5

 12. Eu sunt eleva clasei a-3-a .Noi am invatat ca intradevar Dumnezeu este gelos. Si am invatat cele 10 porunci asa :
  1.Eu sunt Domnul Dumnezeul tau .Sa nu ai alti Dumnezei afara de mine .
  2.Sa nu iti faci chip cioplit nici alta asemanare nici sa te inchini lor .
  3.Sa nu ei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
  4.Aduti aminte de siua Domnului si o cinsteste .
  5.Cinsteste pe mama ta si pe tatal tau ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant .
  6.Sa nu ucizi .
  7.Sa nu fi desfranat .
  8.Sa nu furi .
  9.Sa nu ridici marturie mincinoasa asupra aproapelui tau .
  10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau .

  Stiu ca sunt cam mica pentru ami spune parerea dar eu cred ca dreptate au crestini MD .

 13. Eu am doar 11 ani si la religie mi-a cerut Decalogul (cele 10 porunci ) astia sunt toate ?? adica nus am intrebat ca am ca tema sa le scriu si va intreb astea sunt ???

 14. draga Alexandra. Astea sunt. Altele nu exista 🙂

  Faci Religia la scoala, dar nu va invata sa cititi Biblia? Ai Biblia acasa? Deschida la cartea exodul cap 20 si vei gasi toat 10 porunci.

 15. Cateva greseli…

 16. Kaba Adrian on said:

  Trebuie, să credem în Iisus Hristos şi Dumnezeu, şi să respectăm, cele 10 purunci ! Dacă nu credem o să ajungem în iad, nu în Rai. iad – Diavolul; Rai – Iisus Hristos şi Dumnezeu.

 17. $erban razvan on said:

  de unde pot sa fac si io rost de o sceneta:D?

 18. $erban razvan on said:

  luati id meu si daca puteti ajutatima cu o sceneta pentru scoala aici id banditu_mihai09

 19. Adriana on said:

  nu este Dumnezeu „gelos”. este Dumnezeu „ZELOS”. cu Z. cred ca daca Dumnezeu ar fi gelos si-ar incalca singur propriile porunci, pentru ca gelozia este un pacat.

 20. sunt bucuros ca am intrat pe acest site cu porunci imi trebuiau la scoala va multumesc mult

 21. Afrodita on said:

  Creștinii Md spun adevărul.Poruncile apar scrise în Sfânta Scriptură așa cum le-au enunțat mai sus.În limba engleză și spaniolă poruncile apar cu același înțeles ca în română. Dacă e cineva interesat pot să afișez poruncile în engleză și spaniolă pentru că am Bibliile și o pot face; pentru cei ce vor să cerceteze în alte limbi cunoscute de ei.

 22. Afrodita on said:

  Dacă Dumnezeu spune că este gelos trebuie crezut pe cuvânt, altfel îl facem mincinos și aceasta e o încumetare. În versiunea spaniolă apare scris „celoso”iar în versiunea engleză :” I tolerate no rivals”.

  Cel ce caută adevărul în orice lucru îl v-a găsi dacă îl v-a ruga pe Dumnezeu să i-l descopere, chiar dacă este vorba despre porunci, despre care este adevărata zi de odihnă lăsată de Dumnezeu oamenilor sau chiar despre caracterul Său.

 23. Afrodita on said:

  Adriana,nu te cunosc și nu mă cunoști știu că din neștiință spui ceea ce spui dar e bine să crezi pe Dumnezeu când spune ceea ce spune.Daca iubitul tău sau soțul tău ar acorda atenție și altor femei vrei să îmi spui că tu ai păcătui dacă ai fi geloasă,eu nu cred.Oricum când susții ceva studiază mai mult despre acel subiect,ca să vezi dacă ai dreptate în ceea ce susți.Știi mă gândesc la Saul din Tars cel care mai târziu avea să devină apostolul Pavel,avea multe cunoștințe de religie și în înțelegerea greșită pe care o avea îi prigonea pe creștini pentru că îi considera greșiți,dar acest lucru a încetat când Domnul i s-a descoperit.Sper ca acest lucru să se întâmple și cu tine. Domnul să îți de-a înțelepciune în înțelegerea adevărului.Îți scriu aceste rânduri din prisma cuiva care studiază de vreo 18 ani din Sfânta Scriptură,și care a comparat versetele din editii diferite ale limbii române cât și în spaniolă și engleză.

 24. Afrodita on said:

  Ceea ce am spus Adrianei am vrut să-i spun Silviei deoarece ea a spus că cei ce au enunțat mai sus poruncile ar minți.Adriana îți cer iertare, am avut impresia că tu ai scris despre aceștia că ar minți.NU îi cunosc pe ei cum nu vă cunosc nici pe voi dar recunosc adevărul și trec de partea lui când îl întâlnesc.

 25. Afrodita, ai facut bine ca ai specificat.

 26. Afrodita on said:

  Am făcut o greșeală și era necesar să o repar,așa mă învață Domnul.

 27. NU SCR BN EU AM 11 ANI SI NU INTELEG PORUNCA A V|||

 28. ce inseamna sa nu PRECURVESTI ?
  sa fi curva?

 29. Esti sigur ca ee corect? noi l-am invatat un pic diferit cel putin asa tin eu minte.

 30. DANIEL on said:

  4. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor cari sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos de cat pamantul. ATUNCI CE NEVOIE AVEM DE ICOANE SI ALTE LUCRURI DEJA INCALCAM A 4 PORUNCA

 31. Cristian on said:

  @Daniel
  Vezi ca porunca „sa nu-ti faci chip cioplit” nu-i totuna cu a cinsti icoanele. Cand Dumnezeu a dat aceasta porunca nu existau icoanele. Se referea la: „asemanarile din cer” – soarele, luna; „de pe pamant” – animalele, pasarile etc. Deseori, evreii isi construiau un idol ce intruchipa un animal si i se inchinau ca unui Dumnezeu. Cinstitul icoanelor nu inseamna idolatrie (greseala des intalnita). Icoanele sunt cinstite pentru Imaginea sfantului reprezentat. Exemplu: Ai o fotografie cu parintii tai (sau cu cineva drag tie). Cand te uiti la ea nu simti ca esti mai aproape de parintii tai decat daca nu ai avea acea imagine? Icoanele sunt pentru a ne ajuta in rugaciune sa fim cu mintea mai aproape de Dumnezeu. Oricat a-i incerca sa fii gandul la Dumnezeu in timpul rugaciunii ea iti zboara catre lucruri neinsemnate sau la diverse probleme ce te macina. Neavand o icoana in fata va fi mai greu sa-ti pastrezi atentia, deoarece vei dori sa-ti fixezi privirea pe ceva si vei ajunge sa studiezi toata camera, pana si varul de pe perete. Cand saruti o icoana, nu inseamna ca te inchini materialului din care este fabricata, ci la reprezentarea sfantului din icoana. Cand saruti mana unei femei, tu cinstesti pielea sau carnea mainii? Nu. Tu iti arati respectul fata de persoana (fiinta) care iti intinde mana.

 32. octavspan on said:

  Pace voua.
  Noi trebuie sa ne inchinam doar LUI DUMNEZEU care este duh. Nu putem sa ne inchinam la orice altceva ca sa simntim ca ne intareste ,trebuie sa avem credinta.Picturile icoanele si orice altceva sunt viteii de aur la care se inchinau evreii care argumentau acelasi lucru ca si Cristian. Inchinarea de asemenea este felul nostru de viata nu ati face cruce cine stie cand ,dar in schimb avind o viata in pacat.Nici chiar ingerilor nu ne inchinam .10 Şi m-am aruncat la picioarele lui ca să mă închin lui. Dar el mi-a zis: „Fereşte-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună-slujitor cu tine şi cu fraţii tăi care păstrează mărturia lui Isus. Lui Dumnezeu închină-te!Mai citeste si roagate Domnului sa te lumineze , si nu mai duce si pe altii in ratacire.

 33. cristian on said:

  @octavspan nu poti face o asemanare intre icoane si viteii la care se inchinau unii evrei. De ce? Simplu. Viteii nu reprezentau imaginea lui Dumnezeu. Viteii reprezentau un dumnezeu imaginar. O forta mai mare decat a lor. Nu ti se pare deplasata afirmatia ca Dumnezeu ar semana cu un vitel? Icoanele nu fac altceva decat sa reprezinte imaginea lui Dumnezeu. Si … crede-ma, nu este acelasi lucru cu chipul cioplit.
  Apropo de ratacire: Vezi cine a fost mai intai. Oul sau gaina?

 34. octavspan on said:

  cristian. Viata D-lui Isus este exemplul desavarsit de traire ptr un crestin, asadar citeste cele 4 evangheli si spunemi unde invata despre icoane.Ele sunt facute de maini omesti si porunca spune sa nu-ti faci…Sunt doar inchipuiri omenesti ,nimeni nu a vazut pe Dumnezeu asa ca in felul acesta mai luam si in desert Numele D-lui.Sfinti si fecioara Maria erau niste oameni ca si noi cu greseli si pacate,care nu ne ajuta cu nimika daca ne inchinam lor,ci doar Lui Dumnezeu prin Isus care are puterea de Mintuitor.Luca1,28 Îngerul a intrat la ea şi a zis: „Plecăciune, ţie, căreia ţi s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei!”
  Luca11.27 Pe când spunea Isus aceste vorbe, o femeie din norod şi-a ridicat glasul şi a zis: „Ferice de pântecele care Te-a purtat şi de ţâţele pe care le-ai supt!”
  28 Şi El a răspuns: „Ferice mai degrabă de cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc!”

 35. Cristian on said:

  @octavspan, te rog nu-mi spune sa citesc evangheliile! Daca le-ai fi citit, intradevar, fara sa fi fost iscoditor, ai fi stiut care a fost prima icoana lasata de insusi Hristos. Hm! De Veronica ai auzit? Cea care i-a sters fata lui Iisus in drum spre Golgota. Ceea ce a ramas imprimat pe acea mahrama ce a fost? Tot o inchipuire a fost?
  In legatura cu faptul ca nimeni nu l-a vazut pe Dumnezeu, aduti aminte ca apostolii, la un moment dat, l-au intrebat pe Hristos: „Invatatorule arata-ni-L si noua pe Tatal”. Ce a raspuns Hristos? „Ce nevoie aveti sa stiti cum arata Tatal? Oare, nu ma aveti pe mine? Eu si Tatal una suntem”
  La afirmatia cu sfintii si Fecioara Maria ca au fost tot oameni, vezi ca te contrazici. Tocmai ai confirmat ca pana si ingerul Gavriil i s-a adresat cu „Plecaciune…” Pai, daca si ingerul i-a vorbit asa, tu crezi ca te poti compara cu Fecioara Maria ca si stare spirituala? Hm! Eu nu cred.
  Referitor la urmatoarea afirmatie, esti departe de subiect. Acolo Hristos nu se referea in niciun caz la necinstitul icoanelor sau ale altor persoane, ci a dorit sa puncteze si sa confere o greutate, sa scoata in evidenta tocmai importanta Personei Lui, adica Cuvantul: „cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu”.

  Mai incearca!

  PS 1: Sa stii ca nu ma impresionezi cu trimiterile.
  PS 2: Domnului Iisus nu se scrie despartit „D-lui”. Apelativul prescurtat este folosit atunci cand vorbim de „d-lui Ion, d-lui Grigore etc”.

 36. octavspan on said:

  cristian.Daca te referi la giulgiul din Torino sa sti ca nu s-a demonstrat ca e acelasi cu cel despre care vorbesti tu si sa nu mai vorbesc de imaginea care nu este deloc clara fata de ca se vede astazi pe peretii bisericilor.S-a apelat la multe escrocheri cu icoane care pling cu lacrimi de sange,zgomote mari sub forma de tunete …….pentru ca oamenii sa creada in Dumnezeu.Ferice de cel ce crede fara sa vada.Ioan20.29 „Tomo”, i-a zis Isus, „pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut.”
  Ti-am dat acele trimiteri ptr faptul ca ne batem cu pumnul in piept cu fecioara Maria, dar Hristos pune accent pe ascultare de cuvintul Sau mult mai mult.Matei 12,49 Apoi Şi-a întins mâna spre ucenicii Săi şi a zis: „Iată mama Mea şi fraţii Mei!
  50 Căci oricine face voia Tatălui Meu care este în ceruri, acela Îmi este frate, soră şi mamă.”
  Domnul cu tine.

 37. aaaaaaa

 38. cireasa geanina on said:

  eu as vrea sa devin o persoana mai buna………………..sa fiu mai aproape de dumnezeu si de aceea as vrea…………………..scuze dar rebuie sa inchid ca incepe filmul meu preferat( mai sunt si altele)triunghiul iubirii2

 39. cristian on said:

  @octavspan,
  despre ce am vorbit eu se numeste mahrama (o panza folosita de femei pentru a-si acoperi capul). Despre ce amintesti tu este giulgiu cu care a fost infasurat Hristos si depus in mormant. Oricum, testele efectuate pe giuligiu nu au reusit nici sa dovedeasca ca este original, dar nici ca nu este. Prmul test efectuat cu Carbon-14, pe o monstra prelevata, a confirmat ca ar data din sec al III-lea, dar au revenit si au prelevat probe din mai multe locuri ale giulgiului si au concluzionat ca portiunea decupata pentru primul test a coincis cu o portiune restaurata din sec III, celelalte dovedind ca giulgiu este mult mai vechi.

  Legat de cinstirea sfintilor, te rog citeste urmatorul verset si poti citi continuarea direct in Biblie: „Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. ” (Ioan 15:18) … „Cel ce Mă urăşte pe Mine, urăşte şi pe Tatăl Meu.” (Ioan 15:23). Hai sa nu mai „strecuram tantarul si sa inghitim camila”!

 40. octavspan on said:

  cristian.Imi pare rau daca asa am dat de inteles ,si crezi ca eu te urasc.Urasc doar invatatura nesanatoasa care nu a eczistat de la inceputurile apostolice.Oricum incearca sa privesti in carciumi si puscari fi realist si intreabate din ce religie fac parte.

 41. Cristian on said:

  @octavspan, sunt convins ca nu ma urasti, pentru ca nici nu ne cunoastem, dar vezi ca ce insinuiezi este destul de grav. Adica tu urasti invatatura apostolilor? Sau poate nu am inteles bine? Scuza-ma, daca nici invatatura apostolilor nu mai poate fi considerata cea adevarata atunci nu avem ce discuta. De ce crezi ca Hristos a tinut apostolii dupa el in cei trei ani? Ca sa-i ignoram? Nu cred. Adica Duhul Sfant, care s-a pogorat peste ei, s-a pogorat in zadar? Care ar mai fi fost scopul lor? No offense, dar ce te face sa crezi ca tu esti mai credibil in locul lor? Vezi ca undeva iti scapa ceva.
  Ce spui de carciumi si inchisori, este vorba de proportionalitate. Vorbind de tara noastra, unde proportia de crestini ortodocsi este majoritara, ar fi fost absurd ca toti cei din carciumi si inchisori sa fie catolici, adventisti, baptisti, protestanti, martorii lui Iehova etc. In Italia, unde religia majoritara este romano-catolicismul, normal ca proportia cea mai mare a celor din inchisori sunt catolici. Ce crezi? Mai este asa de relevant ce afirmi?

 42. ???? Draga Geanina – te impiedica Televizorul sa fii mai buna?!

 43. Dragă Cristina și Octav,

  îmi cer iertare că intervin și eu în discuția voastră. Aș fi dorit să vă îndemn să analizăm împreună câteva texte din Sfânta Scriptură să vedeți ce spune însăși Cuvântul lui Dumnezeu despre acest subiect, pentru că părerile oamenilor deseori sunt îndoielnice, iar Cuvântul lui Dumnezeu este infailibil!

  Iată ce spune proorocul Isaia din Vechiul Testament:

  10 Cine este acela care să fi făcut un dumnezeu, sau să fi turnat un idol, şi să nu fi tras niciun folos din el?
  11 Iată, toţi închinătorii lor vor rămînea de ruşine, căci înşişi meşterii lor nu sînt decît oameni; să se strîngă cu toţii, să se înfăţişeze, şi tot vor tremura cu toţii şi vor fi acoperiţi de ruşine.
  12 Ferarul face o secure, lucrează cu cărbuni, şi o făţuieşte şi -i dă un chip cu lovituri de ciocan, şi o lucrează cu puterea braţului; dar dacă -i este foame, este fără vlagă; dacă nu bea apă, este sleit de puteri.
  13 Lemnarul întinde sfoara, face o trăsătură cu creionul, făţuieşte lemnul cu o rîndea, şi -i înseamnă mărimea cu compasul; face un chip de om, un frumos chip omenesc, ca să locuiască într’o casă.
  14 Îşi taie cedri, goruni şi stejari, pe cari şi -i alege dintre copacii din pădure. Sădeşte brazi, şi ploaia îi face să crească.
  15 Copacii aceştia slujesc omului pentru ars, el îi ia şi se încălzeşte cu ei. Îi pune pe foc, ca să coacă pîne, şi tot din ei face şi un dumnezeu căruia i se închină, îşi face din ei un idol, şi îngenunche înaintea lui!
  16 O parte din lemnul acesta o arde în foc, cu o parte fierbe carne, pregăteşte o friptură, şi se satură; se şi încălzeşte, şi zice: ,Ha! ha!` m’am încălzit, simt focul!„
  17 Cu ce mai rămîne însă, face un dumnezeu, idolul lui. Îngenunche înaintea lui, i se închină, îl cheamă, şi strigă: ,,Mîntuieşte-mă, căci tu eşti dumnezeul meu!„
  18 Ei nu pricep şi nu înţeleg, căci li s’au lipit ochii, ca să nu vadă, şi inima, ca să nu înţeleagă.
  19 Niciunul nu intră în sine însuş, şi n’are nici minte, nici pricepere să-şi zică: ,,Am ars o parte din el în foc, am copt pîne pe cărbuni, am fript carne şi am mîncat -o: şi să fac din cealaltă parte o scîrbă? Să mă închin înaintea unei bucăţi de lemn?„
  20 El se hrăneşte cu cenuşă, inima lui amăgită îl duce în rătăcire, ca să nu-şi mîntuiască sufletul, şi să nu zică: ,,N-am oare o minciună în mînă?„
  21 Ţine minte aceste lucruri, Iacove, şi tu, Israele, căci eşti robul Meu. Eu te-am făcut, tu eşti robul Meu, Israele, nu Mă uita!

 44. octavspan on said:

  Adrian si Violeta Blajinschi
  Cuvantul Domnului spune totul ,ai perfecta dreptate ,dar ce este cel mai rau ca nu toti vedem sau intelegem acelasi lucru din acelasi verset.Multi citesc Biblia cu un gind al lor si cauta sa si-l intareasca, dar o fac spre pierzania lor.Toti oameni spun ca sunt credinciosi dar nu toti care spun Doamne,Doamne…Mtaei 7 cu 21.
  Domnul cu voi toti.

 45. octavspan on said:

  cristian
  Te rog sa ma scuzi si sa nu fi suparat pe mine dar eu nu am gasit aceasta invatatura la apostoli.Sincer nu stiu ce alt sfat as putea sa-ti dau decat sa te rogi la Dumnezeu sa te lumineze si sa-ti dai seama ca intre om si Dumnezeu avem doar pe Marele Preot ,Mintuitorul si Mijlocitorul nostru Isus Hristos, nu alti intermediari.
  Domnul sa te binecuvinteze.

 46. cristian on said:

  E foarte adevarat ce spui, mai ales ca tot El a spus „sa nu-ti faci chip cioplit”, dar tot acelasi Dumnezeu a lasat Legea Talionului „Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte”. Ce facem in acest caz? Ignoram Noul Testament, unde ne invata sa intoarcem si celalalt obraz? Pentru ce a venit Hristos? Nu credeti ca puneti un accent foarte puternic pe Vechiul Testament atunci cand vreti sa demonstrati ceva, care in acelasi timp este contrar cu noua invatatura, dar, acest aspect, bineinteles ca nu-l mentionati.
  Se pare ca am sa urmez sfatul unui bun prieten: „EVITA POLEMICA…. pe net…sunt atatea lucruri frumoase si necesare de facut!?” si am sa ma retrag. Sunt convins ca intr-o zi fiecare din noi v-a constientiza adevarul, asa cum ati facut si cu simbolul Crucii. Timpul le rezolva pe toate.

  O zi frumoasa va urez.

 47. octavspan on said:

  cristian
  Prietene, incearca sa intelegi ca nimeni nu isi spune parerea ca sa-si etaleze intelepciunea sau sa intarate spiritele, cel putin asta fac eu.Cand spun ceva unui om o spun ca asa ma invata Domnul si stiu ca singele aproapelui va fi cerut din mina noastra.Nimeni nu pune o lumina sub obroc.Acum toti consideram ca asa cum am inteles noi Scriptura este corect si o consideram o lumina, pe buna dreptate.Important este sa fim de partea adevarului caci si pa Isus il cosiderau eretic sau spuneu farisei,saduchei sau marii preoti ca huleste si ca invatatura Lui nu se potriveste cu a lor.Asta ca ignoram Noul Testament este deja prea mult ,penrtu ca in Noul nu se schimba nimik nu cum spun multi oameni.In adevar vine Domnul Isus cu un nou legamint dar bazat pe acelasi Vechi Testament.Dumnezeu ne intinde din nou mina tuturor oamenilor la cruce dar nu schimba felul cum trebuie sa fie un crestin, asa cum sunt multi libertini care fac din legea slobozeniei un prilej sa traiasca pentru firea paminteasca opusul celei duhovnicesti.Galateni 5:13.Domnul Isus a facut reforma in viata Sa si ia invatat pe oameni cum trebuie tinute cele zece porunci ,petru ca mai mari facusera din acestea sarcini grele de purtat.Luca 11:46.Domnul spune,, mila voiesc si nu jertfe,, si mai spune ,,mai lasa-l si anul acesta ,,Oameni in trecerea timpului se departeaza de la adevar si isi pun ampreta vizibil pe Cuvintului Domnului si de la darea Legii pe Sinai pina la Isus poporul evreu se degradase.Icepind din primul secol adevarul s-a amestecat foarte mult cu datini de cand au mers apostolii la neamuri, dar viata Domnului Isus este exemplul nostru desavirsit.A Lui sa fi slava in veci amin.
  Domnul cu voi toti.

 48. Cristian on said:

  Mai octavspan, spui ca „asa cum te-a invatat Domnul”. Cum te-a invatat Domnul? A venit direct la tine? Cum ti-a vorbit? Cum ti-a dat raspunderea aproapelui? De crezi ca si-a trimis Hristos pe cei 12 apostoli in lume? Cine au fost primii oameni care au primit Cuvantul lui Hristos? Cum au lasat apostolii in grija turma lui Hristos? Prietene, au lasat episcopii si preotii: „Tot aşa şi voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har.” (Petru 5, 5). Mijlocitorii intre noi si Dumnezeu nu este Hristos, sunt apostolii, Fecioara Maria, si toti sfintii care si-au daruit viata lui Hristos. Hristos nu este mijlocitorul nostru, precum afirmi, El este Insusi Dumnezeu. Stii ce este trist? Ca noua celor de acum ni se pare ca suntem mult mai destepti decat cei de acum 2000 de ani, decat cei care au fost mai aproape de Hristos. Oare erau asa de handicapati apostolii incat sa sfinteasca episcopi prin locurile pe unde mergeau? Enumera-mi si mie greselile de la inceputurile apostolice, te rog frumos! Ca Petru ii punea ca mai inainte de botez sa fie taiati imprejur cei ce nu erau evrei? S-a rezolvat la Sinodul Apostolic in anul 50. Ce ai vrut sa spui cu citatul:”mila voiesc si nu jertfa”? In ce sens se degradase poporul evreu? Ce mai conteaza atata timp cat nu vedem barna din ochiul nostru si ne uitam la paiul din ochiul altuia! Suntem asa de buni si cu o intelepciune peste masura ca nu mai avem nevoie de nimeni, care sa ne mijloceasca! Scuza-mi ironia, dar…

  Eu iti zic: Multa intelepciune!

 49. octavspan on said:

  cristian prietene
  1 Petru 5,5BVA În acelaşi mod, şi voi, „tinerilor”, subordonaţi-vă autorităţii „bătrânilor”. Şi toţi să aveţi o atitudine umilă, respectând pe ceilalţi; pentru că „Dumnezeu este împotriva celor mândri, dar oferă har celor umili.
  1Petru5,5VDCC Tot aşa şi voi, tinerilor, fiţi supuşi celor bătrâni. Şi toţi, în legăturile voastre, să fiţi împodobiţi cu smerenie. Căci „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriţi le dă har.”
  Doar in varianta ortodoxa scrie preoti.VBOR5 Tot aşa şi voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har.Inclin sa cred mai mult spre varianta cu batrani pentru ca le vorbeste tinerilor.Preotii aduceau jertfe ,iar ultima, jertfa jertfelor a fost adusa de Hristos.Nu vad dece mai sunt preoti sau dc nu aduc si ei jertfe daca tot nu inteleg ca preotia a luat sfarsit la cruce.Ciudat ca nici evrei de azi nu cred in Domnul Isus dar nici nu mai aduc jertfe din cauza spun ei ca nu mai au templul(lui Solomon) ca doar au biserici.
  VDCCEvrei 7.17 Fiindcă iată ce se mărturiseşte despre El: „Tu eşti Preot în veac, după rânduiala lui Melhisedec”.
  VBOREvrei 7,17 Căci se mărturiseşte: «Tu eşti Preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec».
  BVAEvrei7.17 Exact acest lucru este afirmat despre El: „Tu eşti preot pentru totdeauna, la fel ca Melhisedec.
  1Timotei 25 Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos,
  Domnul Isus a aratat cum trebuie sa tinem poruncile lui cu dragoste si mila nu fariseieste,asta am spus citaind ,,mila voiesc si nu jertfe.Poporul evreu a fost un popor nemultumit ,cartitor asa cum sunt si astazi majoritatea oamenilor.Prin degradat am vrut sa spun ca s-au departat de Dumnezeu neascultind de legile Lui.Primul legamint a fost mai intai incalcat de popor si de aceea si Dumnezeu spune ,,nu mai mi-a pasat de ei.Eu nu pun mai presus VT decat NT ba din contra datorita NT am intrat si noi in odihna Lui Dumnezeu, ptr ca in NT ne este descris Isus.In NT sunt altoite si neamurile la poporul sfint.
  Domnul cu tine.

 50. octavspan on said:

  BVA 1 Corinteni12,28Dumnezeu a desemnat în cadrul Comunităţii întâi pe apostoli; în al doilea rând, pe profeţi şi în al treilea rând pe învăţători. Apoi sunt cei care fac minuni, cei care au primit ca dar capacitatea de a face lucruri miraculoase şi cei care au darul vindecării (fizice). Mai există şi cei care ajută pe alţii; apoi cei care au (primit) capacitatea de a conduce şi cei care vorbesc în diferite limbi.
  VBOR1Corinteni12,28 Şi pe unii i-a pus Dumnezeu, în Biserică: întâi apostoli, al doilea prooroci, al treilea învăţători; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecărilor, ajutorările, cârmuirile, felurile limbilor.
  VDCC1Corinteni12,28 Şi Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi, apostoli; al doilea, proroci; al treilea, învăţători; apoi, pe cei ce au darul minunilor; apoi, pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor, cârmuirilor şi vorbirii în felurite limbi.

 51. cristian on said:

  Da? Ar trebui sa citesti si mai departe.

 52. cristian on said:

  octavspan, varianta ortodoxa a fost tradusa din greaca (ceea ce deducem vechime), iar cea din care citesti tu a fost tradusa din engleza.

 53. octavspan on said:

  cristian ce vrei sa citesc mai departe ?la ce te referi?

 54. Cristian on said:

  octavspan,
  ceea ce ai scris tu despre „apostoli, prooroci… Etc” are legatura cu ce este scris in continuare nu cu ceea ce vrei tu sa-mi demonstrezi. Daca ar fi fost valabila teoria cu desfiintatul preotiei, pe care o sustii, de ce crezi ca Sf. Pavel ar mai fi pomenit „sa ascultati de preotii Bisericii”? Imi pare rau, dar nici aici nu ai fost pe subiect.
  Mai sus ai facut o afirmatie: ” Iisus, Marele Preot”. Cum ar putea fi cineva mai mare, daca nu sunt altii mai mici? Cum ar putea fi numit cineva „Mare Preot” fara sa mai existe si altii? Noi il numim „Marele Arhiereu” si nu ne contrazicem, pentru ca am pastrat harul de la apostoli prin arhierei. Ceea ce nu e valabil si in cazul vostru.
  Hristos nu a venit sa desfiinteze preotia, cum gresit sustineti. Nu acesta a fost scopul Sau! „Pavel şi Timotei, robi ai lui Hristos Iisus, tuturor sfinţilor întru Hristos Iisus, celor ce sunt în Filipi, împreună cu episcopii şi diaconii” (Filipeni 1, 1), ” Iar a doua zi, ieşind, am venit la Cezareea. Şi intrând în casa lui Filip binevestitorul, care era dintre cei şapte (diaconi), am rămas la el” (Faptele Apostolilor 21, 8), ” Diaconii, de asemenea, trebuie să fie cucernici, nu vorbind în două feluri, nu dedaţi la vin mult, neagonisitori de câştig urât” (Timotei 3, 8), ” Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere”(1 Petru 5, 1). Daca Hristos ar fi fost impotriva preotiei, nu i-ar mai fi trimis pe cei ce ii vindeca sa se arate preotilor: „Şi i-a zis: Vezi, nimănui să nu spui nimic, ci mergi de te arată preotului şi adu, pentru curăţirea ta, cele ce a rânduit Moise, spre mărturie lor” ( Marcu 1, 44).
  Preotii astazi nu mai aduc jertfa, pentru ca s-a adus Hristos pentru totdeauna. Preotii savarsesc Liturghia in fiecare duminica pentru a le aduce aminte oamenilor cine se jertfeste continuu de 2000 de ani implinind ce a spus Hristos: „Aceasta sa o faceti intr-u pomenirea mea”, facandu-ne participanti la Cina Sa.

 55. octavspan on said:

  cristian
  19 Astfel, dar, fraţilor, fiindcă prin sângele lui Isus avem o intrare slobodă în Locul Preasfânt,
  20 pe calea cea nouă şi vie pe care ne-a deschis-o El, prin perdeaua dinăuntru, adică trupul Său,
  21 şi, fiindcă avem un Mare Preot pus peste casa lui Dumnezeu,
  22 să ne apropiem cu o inimă curată, cu credinţă deplină, cu inimile stropite şi curăţate de un cuget rău şi cu trupul spălat cu o apă curată.

  1 Timotei 2:5 Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos,…Asta ami spune ca nu mai am nevoie de intermediari intre mine si Dumnezeu.Nu trebuie sa ma spovedesc la popa ,eu ma rog si spun tot ce am pe suflet ,prin Isus direct Lui Dumnezeu.Papa la catolici deasemenea spune sa se duca oamenii la el mai intai furind dreptul Lui Hristos.
  In VT Marele Preot o data pe an facea ispasirea ptr pacate.
  Evrei 7.23Mai mult, acolo au fost preoţi în mare număr, pentru că moartea îi împiedica să rămână pururi.
  24 Dar El, fiindcă rămâne „în veac”, are o preoţie care nu poate trece de la unul la altul.
  25 De aceea şi poate să mântuiască în chip desăvârşit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăieşte pururi ca să mijlocească pentru ei.
  26 Şi tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfânt, nevinovat, fără pată, despărţit de păcătoşi şi înălţat mai presus de ceruri,
  27 care n-are nevoie, ca ceilalţi mari preoţi, să aducă jertfe în fiecare zi, întâi pentru păcatele sale, şi apoi pentru păcatele norodului, căci lucrul acesta l-a făcut o dată pentru totdeauna, când S-a adus jertfă pe Sine însuşi.Nu trece de la unul la altul,,ce interesant v 24.
  1 Petru 2:9 Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată;
  Ce frumos ne spune Petru ca noi toti suntem chemati sa vestim puterile minunate ale Lui Hristos, nu doar popa,pastorul,diaconul,prezbiterul…Oricare dintre noi care se umple de bucuria mantuiri da si pe dinafara.
  Ioan 1.45 Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: „Noi am găsit pe Acela despre care a scris Moise în Lege şi Prorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif.”
  Vreau sa-ti spun sincer ca nu am nevoie sa vina si sa-mi tina o predica un om care L-a cunoscut pe Isus facand teologia si nu are Duhul Sfant ptru ca acesta o sa fie ca un chinval zanganitor.O credinta fara fapte este moarta in ea ansasi.Credinta lui Avraam lucra impreuna cu faptele si asa a ajuns desavarsita.La popi in general se poarta,,fa ce zice popa,,
  1Corinteni 2. 4 Şi învăţătura şi propovăduirea mea nu stăteau în vorbirile înduplecătoare ale înţelepciunii, ci într-o dovadă dată de Duhul şi de putere,
  5 pentru ca credinţa voastră să fie întemeiată nu pe înţelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.6 Totuşi ceea ce propovăduim noi printre cei desăvârşiţi este o înţelepciune; dar nu a veacului acestuia, nici a fruntaşilor veacului acestuia, care vor fi nimiciţi.
  7 Noi propovăduim înţelepciunea lui Dumnezeu, cea tainică şi ţinută ascunsă, pe care o rânduise Dumnezeu, spre slava noastră, mai înainte de veci,
  8 şi pe care n-a cunoscut-o niciunul din fruntaşii veacului acestuia; căci, dacă ar fi cunoscut-o, n-ar fi răstignit pe Domnul slavei.
  Cred ca fruntasii veacului aceluia erau in primul rand PREOTI.Sti ce facea Saul(Pavel)cand tinea invatatura lui Gamaliel?Sti cine era Gamaliel?
  Domnul cu tine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: