Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Rolul bărbatului în familie din perspectiva lui Dumnezeu (partea II)


Bărbatul şi femeia – care este rolul lor şi care este raportul între  bărbat şi femeie? Cum trebuie să se comporte bărbatul cu femeia sa? Care este rolul lui în familie faţă de soţia lui? Am văzut din prima parte a acestui articol că bărbatul trebuie să stăpânească peste femeie, nu în sens de a se comporta cu ea ca cu o roabă, ci ai da direcţie corectă, a o conduce. Cuvântul lui Dumnezeu arată nişte responsabilităţi bine definite ale bărbatului faţă de femeie. Şi anume…

Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta, se iubeşte pe sine însuş. Căci nimeni nu şi-a urît vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica; (Efeseni 5.28-30)

Este foarte interesant: ceea ce îi determină pe bărbat şi femeie să se căsătorească, este dragostea. Dar rolul dragostei nu se termină doar la faptul că cei doi ajung să se căsătorească. Ei se iubesc în continuare.
Bărbatul trebuie să îşi iubească soţie ca pe trupul său. Iată succesul într-o familie ideală. Iată încă una din responsabilităţile bărbatului faţă de soţia lui .  Cum îţi iubeşti tu trupul?  Mai întâi de toate nu îl urăşti.  Nu-ţi poţi urâ trupul şi niciodată nimeni nu şi-a urât trupul vreodată pentru că toţi îşi hrănesc trupul şi îl îngrejesc. Când privim la sensul cuvântului “a hrăni”, observăm o importantă nuanţă care implică nu numai grijă fizică şi materială, ci chiar desfătare. În traducerea din greacă cuvântul implică şi gingăşie.  Trebuie să fim gingaşi cu soţiile noastre. Mai mult ca atât noi bărbaţii trebuie să ne îngrijim soţiile cu drag. Din original “a îngriji” implică o afecţiune plină de căldură, a încălzi. Noi niciodată nu urâm trupul nostru ci ne stăruim să îl hrănim, să îl desfătăm, să îl încălzim, nu lăsăm ca trupul nostru să fie afectat de frig sau foame, vrem să arătăm bine şi frumos. Nu degeaba în Cuvântul lui Dumnezeu se găseşte o astfel de comparaţie.  Să luăm bine seama la ea. Mai mult ca atât, un exemplu bun este Isus Hristos, care a făcut la fel cu biserica. Şi la acest exemplu vom privi mai detaliat în continuare.

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S’a dat pe Sine pentru ea, ca s’o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvînt. (Efeseni 5.25-26)

Dacă privim la relaţia Hristos – Biserică, putem să învăţăm multe lucruri ce trebuie aplicate în familie. Hristos a iubit într-atât biserica că S-a jertfit  pentru ea. Da, anume pentru ea S-a jertfit. Interesant că pentru bărbatul din zilele noastre este greu să primească acest principiu în viaţa lui. Este o deprindere ca femeia să slujească bărbatului şi ea trebuie să jertfească cu multe lucruri pentru bărbatul său. Dar exemplul lui Hristos ne arată o jerfire care trebuie să o aibă bărbatul faţă de femeie. Atât de mult să iubim soţiile încât să fim gata să ne jertfim pentru ea. Isus a murit pentru Biserică, chiar mai mult, a înviat. Noi bărbaţii nu trebuie să ne asuprim nevestele ci să avem o dragoste jertfitoare faţă de soţiile noastre. Cât timp a iubit Hristo Biserica? Numai o perioadă? Numai cât era frumoasă? Nu. Cu o dragoste veşnică. Aşa să ne iubim şi noi soţiile. Care sunt condiţiile pentru care a iubit Hristos Biserica? Hristos a iubit biserica necondiţionat. Nu a iubit-o pentru că Bisercia L-a iubit. El a iubit-o cu o dragoste necondiţionată. Aşa să-şi iubească şi bărbatul soţia.

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele, şi nu ţineţi necaz pe ele. (Coloseni 3.19)

Încă o responsablilitate a bărbaţilor, cuprins în rolul lor în familie, din perspectiva lui Dumnezeu, este faptul că ei nu trbuie să ţină necaz pe ele. Ce mai e şi asta? Cum un soţ nu trebuie să ţină necaz pe soţie?  Înţelesul cuvântului necaz, în original are sens de “a face viaţa amară”, “a întrista”. Un bărbat nu trebuie să-şi întristeze soţia. Nu trebuie să îi faci viaţa amară soţiei tale. De ce e important acest lucru?  Oare poate un soţ să facă viaţa amară soţiei sale, persoanei care i-a promis că o va iubi toată viaţa? Celei pentru care era gata înainte de căsătorie să îi ofere tot ce ea doreşte? Dumnezeu nu a dat această intrucţiune în zadar, pentru că în viaţa de zi cu zi, în societatea noastră observi tot mai multe soţii întristate şi cu viaţa amărâtă. Dar Dumnezeu nu a făurit aşa familia. Pentru a avea o căsătorie fără regrete, tu ca şi bărbat nu trebuie să-ţi întristezi soţia. Nu îi face viaţa amară. Nu ţine necaz pe ea.

Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rîndul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dînd cinste femeii ca unui vas mai slab (1 Petru 3.7)

A te purta cu înţelepciune… deci se poate întâmpla să te porţi şi fără înţelepciune. Oare cum? Nu fi neînţelept cu soţia ta. Nu te purta ca un neînţelept. Fii nostim, gingaş, înţelegător, iubitor, atent, şi plin de afecţiune faţă de soţia ta. Foloseşte toate acestea faţă de aceea care este carne din carnea ta şi os din oasele tale – femeia vieţii tale. Fii înţelept în relaţia ta cu soţia ta.
A da cinste femeii ca unui vas mai slab… Nu că femeia este mai prejos decât bărbatul, ci bărbatul trebuie să îi dăie cinste, pentru că ea este mai gingaşă, are alt fizic decât bărbatul, este aşa creată de Dumnezeu. Cinsteşte-ţi soţia şi n-o disconsidera. Un vas de cinste este şi uşor de stricat, aşa că ai grijă să nu-ţi traumezi soţia! Fii plin de înţelepciune în relaţia ta cu ea.

Reclame

Single Post Navigation

One thought on “Rolul bărbatului în familie din perspectiva lui Dumnezeu (partea II)

  1. Pingback: Rolul bărbatului în familie, din perspectiva lui Dumnezeu (Partea I) « Adrian & Violeta Blajinschi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: