Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Răspunsurile candidatului Ghenadie Vaculovschi (PPCD) la întrebările cititorilor. (partea II)


Portalul Moldova Creştină a pus la dispoziţia cititorilor partea a II a răspunsurilor candidatului Ghenadie Vaculovschi.

Cum comentaţi dvs. susţinerea deschisa a Moscovei a domnului Voronin? Nu a spus domnul Roşca „Trebuia să alegem: ori cu Putin împotriva lui Voronin, ori cu Voronin împotriva lui Putin”?

Este naiv să credem că Moscova îl susţine direct sau indirect pe Voronin. PCRM, sub influenţa factorilor regionali, din raţiuni pragmatice, dar şi fiind influenţat de PPCD, a schimbat radical retorica şi acţiunile în politica externă a Republicii Moldova. În ultimii patru ani guvernarea comunistă a susţinut un dialog destul de productiv cu instituţiile europene, lucru care părea a fi din categoria fantasticului în 2001. Dacă vă aduceţi aminte, în 2001 comuniştii au mers în alegeri cu lozincile „aderarea la uniunea Rusia Belarusi” şi „limba rusă – a doua limbă de stat”. În 2005 ei deja începuseră să promoveze oficial drept prioritate a politicii externe integrarea europeană. Iar în 2009, precum vedeţi pe toate panourile publicitare, comuniştii propagă ideea „Moldovei europene”. Dialogul avansat al autorităţilor de la Chişinău cu Bruxelles-ul, indiferent ce forţe se află la guvernare, vine în contradicţie cu veleităţile geopolitice ale Kremlinului. Eu nu cred că strategii de la Moscova îşi fac iluzii că PCRM va reveni la strategia cu care venise la putere în 2001, pe care a abandonat-o definitiv în ultimii ani. Sforarii de la Moscova ar prefera partide precum este UCM-ul şi altele ca el. Comuniştii sunt prea realişti ca să mai revină în braţele Moscovei. În 2003 Voronin s-a convins definitiv că Moscovei îi trebuieşte la Chişinău un partener politic care va contribui la legalizarea prezenţei militare a Rusiei în ţara noastră. Comuniştii nu sunt dispuşi să accepte o asemenea cedare. Chiar dacă în cadrul partidului au mai rămas elemente proruse, la ei domină totuşi un fel de patriotismul moldovenesc. Aceasta este realitatea. Probabil întrebarea dumneavoastră se referă la recenta Vizită a lui Lavrov la Chişinău. Acest gest nu poate fi calificat drept susţinere din partea Moscovei pentru PCRM. Oficialul rus, dacă aţi fost atent, nu a elogiat caracterul relaţiilor Moscovei cu Chişinăul. Discursul său a fost condimentat mai mult cu exprimarea unor deziderate şi aşteptări, decât cu anumite confirmări ale unor bune relaţii. Mai priviţi o dată ce a declarat Lavrov şi vă veţi convinge că lucrurile stau altfel decât au fost prezentate de unii jurnalişti de la noi. Referitor la ultima parte a întrebării, vă asigur că PPCD de fiecare dată face alianţe interne pentru protejarea statului nostru împotriva imperialismului rus, sau, mai bine zis, împotriva neoimperialismului. Aşa vom proceda şi în continuare, atâta timp cât independenţa, integritatea teritorială, caracterul unitar al statului şi suveranitate ne sunt ameninţate.

Domnule Vaculovschi,de ce PPCD este un partid atât de antirusesc?

Da de unde aveţi această părere? PPCD este un partid cu sentimente patriotice profunde. Nu avem nimic împotriva poporului rus. Aşa cum respectăm toate popoarele, îl respectăm şi pe cel rus. Cu totul altceva este poziţia tranşantă a creştin-democraţilor faţă de ambiţiile imperiale ale unor demnitari de la Kremlin. Noi nu am ales amplasarea geografică a statului nostru. Aşa sunt realităţile de ordin geopolitic. Republica Moldova este situată într-o zonă pentru care Moscova manifestă un interes deosebit. Problema este că acest interes nu cadrează cu aspiraţia noastră de a trăi într-o ţară liberă şi prosperă, care în mod suveran şi fără imixtiuni externe să-şi poată decide soarta. Marele interes al Moscovei este ca Republica Moldova să fie în permanenţă un teritoriu ocupat militar de Rusia. PPCD nu poate să facă nici o concesie în faţa acestei ambiţii. Noi vrem să avem relaţii bune cu Rusia – relaţii de colaborare, nu de subordonare. PPCD înţelege că astfel de raporturi cu Rusia ţara noastră poate să aibă numai dacă Moscova îşi va retrage toate trupele şi tot arsenalul său militar din zona transnistreană şi dacă va înceta să susţină regimul separatist, criminal şi anticonstituţional de la Tiraspol. Dar până atunci PPCD va lupta prim metode diplomatice împotriva ambiţiilor imperiale ale Moscovei. Aceasta nu înseamnă nici pe departe că am fi antiruşi. Suntem patrioţii ţării noastre şi vream ca toate statele să ne respecte independenţa şi suveranitatea, inclusiv Rusia, care încă nu s-a învăţat să dialogheze civilizat cu statele din spaţiul ex sovietic.

Domnule Vaculovschi,nu credeţi ca sunteţi prea tînăr pentru activitatea de deputat?

Nu. Vârsta nu este un criteriu obligatoriu pentru a fi deputat. Deputatul trebuie să simtă cum pulsează viaţa din societate şi ce reglementări sunt necesare într-o situaţie sau alta. Deputatul trebuie să se conducă în activitatea sa de principiul servirii binelui comun. Un deputat care serveşte interese înguste de grup nu poate fi considerat un bun legislator. Locul unor astfel de persoane nu este în Parlament. Ei nu au cum să fie buni legislatori, or, nu sunt capabili să simtă nevoile întregii societăţi. Şi în acest caz este de la sine înţeles că nu vor avea capacitate să promoveze proiecte de legi bune şi sănătoase. Deputatul trebuie să aibă o viziune corectă asupra omului şi societăţii. Deputatul trebuie să conştientizeze pe deplin responsabilitatea care îi revine în virtutea acestei demnităţi. În condiţiile Republicii Moldova, deputatul trebuie să ştie ce înseamnă mandatul reprezentativ şi prin ce se deosebeşte el de cel imperativ. Numai astfel el va şti cum să elaboreze norme de drept bune, prin care să încurajeze tendinţele pozitive şi să le descurajeze pe cele distructive.

Continuare pe Molova Creştină

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: