Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Istoria zilei de 8 martie


  Multele păreri despre această zi, pusă tot mai mult în discuţie în ultimul timp, au pus în umbră istoria acestei zile. Mulţi oameni socot această zi instituită de socialism, unii o socot o zi anticreştină, alţii o socot o zi în care femeia a ieşit de sub supunerea bărbatului şi s-a ridicat mai presus decât i s-ar fi îngăduit. Care este totuşi sensul acestei sărbători? De ce sărbătorim 8 martie şi ce înseamnă ea? Trebuie să o sărbătorim sau este o sărbătoare păgână? Dacă te chinui aceste gânduri, trebuie să priveşti un pic în urmă şi să vezi care au fost motivele instituirii unei astfel de zile şi ce s-a întâmplat cu mulţi ani în urmă de a determinat oamenii să sărbătoreasă această zi.

Poziţia femeii era perturbată.  Înainte de a merge însăşi la evenimentul sărbătorii de 8 martie, vreau să ne familiarizăm cu poziţia femeii în societate, încă prin sec.IX. Voi privi chiar la evenimentele ce stau la originea acestei zile:

Se spune că originile datează de la nişte evenimente tragice din America. În ziua de 8 martie 1857, la New York, angajatele din fabricile de textile au intrat în grevă şi au coborât în stradă pentru a cere condiţii mai bune de lucru, creşe şi un salariu egal cu cel al bărbaţilor. Poliţia a intervenit în forţă împotriva lor. Relatările despre cele întâmplate au apărut în presă în 1955.

Situaţia femeii era una de neînvidiat. Ea nu avea aceleaşi drepturi ca şi bărbatul. Ea nu avea acelaşi salariu ca a bărbatului, avea condiţii rele de muncă, era privită mai prejos de bărbat, şi nu avea dreptul la vot. Deci, ea era într-o poziţie de rob ce nu are dreptul la vot şi este total discriminat în drepturile lui de om.

Femeile au cerut să aibă dreptul la vot.  Acesta a fost unul din cele mai importante lucruri cerute de femei. Iată ce a fost pretins de femei şi pe data de  8 martie 1908 – “15 000! 15 000 de femei am defilat astazi prin centru New York-ului. Am strigat la unison, ca vrem! vrem drept de vot, vrem program de lucru mai scurt, nu suntem animale! Vrem sa fim platite, sa ne crestem copii.

                                         Scurt istoric:

  • In 1910, la Conferinta Femeilor Socialiste din Copenhaga, a fost aprobata o zi internationala pentru a celebra pacea si castigarea dreptului la vot de catre femei.
  • Inspirata de o comemorare in America a femeilor care muncesc, socialista germana Klara Zetkin a organizat Ziua Internationala a Femeilor (ZIF) in 1911. Pe 19 martie, socialiste din Germania, Austria, Danemarca si alte tari europene au organizat greve si marsuri.
  • Pe masura ce nou nascutul eveniment anual lua amploare, el a preluat cauza pacii, precum si pe cea a drepturilor femeilor. In 1915, Zetkin a organizat o demostratie in Bern, Elvetia, pentru a grabi incheierea primului razboi mondial. Femei aflate de ambele baricade ale razboiului au participat.
  • Pana in 1917, ZIF era sarbatorita in zile diferite in intreaga lume.
  • Apoi, in 1917, 8 martie a fost identificata ca Zi Internationala a Femeilor deoarece in acea zi in Rusia mii de femei si-au parasit casele si fabricile ca sa protesteze impotriva ratiilor de hrana extrem de mici, preturilor foarte ridicate, razboiului mondial si cresterii continue a suferintelor prin care trebuiau sa treaca (aceasta a fost greva “pentru paine si pace” care, in combinatie cu alte proteste care au izbucnit intre 8-12 martie, a dus la “Revolutia din Februarie” ce a fortat tarul Nicolae al II-lea sa abdice.)
  • In Occident, Ziua Internationala a femeilor a fost comemorata in anii 1910 si 1920, dar si-a pierdut, mai apoi, din importanta. Traditia a fost reinviata in anii ‘60, o data cu amploarea pe care a luat-o feminismul, dar fara asocierea acestei sarbatori cu socialismul. In 1975, care a fost desemnat Anul International al Femeilor, Natiunile Unite au confirmat aceasta zi si au inceput sa sponsorizeze, in mod oficial, Ziua Internationala a Femeilor.

    Deşi această sărbătoare are la băză şi unele evenimente a femeii socialiste, nicidecum nu este o sărbătoare socialistă, ci demonstrează nevoie de eliberare de sub jug chiar şi a femeii socialiste. Astăzi această sărbătoare este sărbătorită în majoritatea ţărilor de pe pământ, unele ţări sărbătorind chiar o săptămână sau o lună a femeii ( de ex. SUA ).

8 martie nu este o sărbătoare păgână!  Nu este nici un motiv să credem că 8 martie e ste o sărbătoare anticreştină. Ceea ce s-a întâmplat în această zi nu este decât reîntoarcerea la poziţia pe care o doreşte Dumnezeu pentru femeie. Femeia nu este o roabă ci este ajutorul potrivit pentru bărbatul său. În familie bărbatul este capul femeii. Dar în societate femei are aceleaşi drepturi ca şi bărbatul. Nu există vreo diferenţiere făcută de Dumnezeu în Cuvântul Lui. În familie bărbatul stăpâneşte peste femeie (pentru a înţelege sensul biblic a cuv. “a stăpâni” vezi articolul Rolul bărbatului din perspectiva lui Dumnezeu). Femeia merită să fie acea pe care a creat-o Dumnezeu – o personalitate plină de gingăşie, dragoste şi sensibilitate. Ea nu  a fost creată mai prejos decât bărbatul, iar bărbatul din contra trebuie să îi dea cinste ca unui vas mai slab. (Biblia 1Petru 3.7)

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: