Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Revolta unei maimuţe


  Nu ştiu cine este autorul acestei poezii, dar m-a impresionat prin mesajul interesant şi exact la contextul nostru. Dacă se află cine este autorul, vă rog să îmi sugeraţi şi mie!

 imgba39

Odată, o maimuţă din neamul anecdotic,
Venind la sfat pe-o creangă  de arbore exotic,
A zis: Atenţiune! sunt foarte afectată!
Căci circulă prin lume-o vorbă, deloc adevărată,
Că omul ar deschide din buna noastră rasă.
Şi însăşi ideea aceasta-mi pare odioasă!
Aţi pomenit vreodată divorţuri între noi?
Copii lăsaţi pe drumuri sau strigăt de război?
Cine-a văzut în hoardă la noi bolnavi mintali,
Drogaţi, lacomi de cărnuri sau homosexuali,
Escroci, bandiţi, gherile sau vreo tutungerie?
În neamul nostru nobil nu vezi aşa prostie!
Noi n-avem mafii crude în stirpea noastră aleasă,
Nici terorişti, nici dogme, nici lupte de clasă.
Căt am bătut eu jungla, scuzaţi, n-am observat,
În obştea maimuţească vreun cocotier privat,
Nici garduri şi nici paznici, nici pui murind de foame
Sau omorăţi în taină de aşa-zise mame.
Nu veţi vedea vreodată căt soarele şi luna
O minte de maimuţă dospind în ea minciuna.
Chiar dac-aş fi silită de vreun laborator,
N-aş deveni port-bată şi nici informator.
Şi iată, inc-un lucru din lumea mea de jos
Lanoi nu se întîmplă război relijios,
Nici sfinte inchiziţii, nici libertăţi în lanţuri
Nici chefuri după care să ne culcăm în şanţuri,
Nici ordine mondială, nici naţionalism,
Şi nici vreo îndoială ce-aduce ateism.
E-adevărat că omul a coborăt la noi,
Dar nu, fiţi rezonabili,
N-a coborăt DIN noi!

Reclame

Single Post Navigation

11 thoughts on “Revolta unei maimuţe

 1. Se pare ca autorul este Florin Laiu

  O cautare cu Google ar fi fost utila

  http://www.google.com/search?hl=en&q=Florin+Laiu+revolta+maimutei

 2. Adrian & Violeta Blajinschi on said:

  Mersi mult Vasile. Am cautat, dar cred ca nu prea reusit.

 3. adica, daca maimuta ar fi fost intr-adevar precursoarea noastra, ar fi fost totul mai bine? asa, insa, cu teoria creationista, s-a dat in bara?

 4. zaqk,

  mai citeşte o data… 🙂

 5. nu e nevoie. clasica povestioara despre inumanitatea de care dam noi dovada, ca specie care a inventat chiar cuvantul. insa, daca maimuta respinde ideea ca ne-am tras din ea, ramane doar creationismul, deci lucrarea a fost imperfecta

 6. Ok. Parerea iti apartine, si alegerea tot. E doar amuzant, in raport cu tupeul evolutionist care presupune ca am provenit dintr-o piatra, dar nu poate lamuri de unde a aparut piatra.

  Sa vedem ce cred Evolutionistii si ce cred creationistii (sa observati ca evolutia e mai mult decat o stiinta, e o religie!)

  Evolutionistii spun – ” La inceput a fost „murdarie” (glod, lut, spune cum vrei,)

  Creationistii spun – ” La inceput a fost DUMNEZEU !

  Buna diferenta nu? Totusi pana acum nici un evolutionist nu poate intelege cum a aparut materia… e si clar de ce.

 7. asta dovedeste doar ca ACUM nu suntem in stare sa pricepem ce s-a intamplat si dece. nu exclude ca mai tarziu sa stim. inainte nu stiam ce inseamna curentul electric si multe lucruri ne pareau magie… acum stim ca sunt forte nevazute… pur si simplu. de ce la un moment dat simtim nevoia sa explicam totul, cu mintea noastra a proasta de acum?

 8. hmmm… da, inca nu au inventat povestea cu evolutia pana la sfarsit ! 🙂

 9. da, nu au inventat-o pana la sfarsit, in comparatie cu creationismul pe care si l-au imaginat in detaliu. vezi tu, evolutionistii stau in expectativa si, pe masura ce stiinta le dezvaluie noi detalii, actualizeaza povestea.
  mai destepti, creationistii si-au dat seama acum mii de ani (cand nu se stia ce este un banal element precum curentul electric) de toate in jurul nostru, cu o acuratete dincolo de orice urma de indoiala. bineinteles, trecem cu vederea ca au gresit pe ici, pe colo (pamanul plat, pamantul in mijlocul universului si alte elemente similare)

 10. Dumitru on said:

  Textul exact. Revolta maimuţei / Odată, o maimuţă din neamul ANECDOTIC / Venind la sfat pe-o creangă de arbore exotic, a zis: / Atenţiune! Sunt foarte afectată! / Tot circulă o vorbă, deloc adevărată / Că omul ar descinde din buna noastră rasă. / Ba chiar ideea asta îmi pare odioasă! / Şi zău, savantul Darwin, tot neamul ni-l jigneşte / Când spune cum că omul cu noi se înrudeşte! / Aţi pomenit vreodată divorţuri printre noi? / Copii lăsaţi pe drumuri sau arme de război? / Am inventat noi, cipuri şi alte drăcării? / Îndemnuri sataniste, otrăvuri, şmecherii? / Văzut-aţi pe vreunul, retras în jungla deasă / Ca să scornească arma distrugerii în masă? / Tot ce lăsăm în urmă, când mai sărbătorim, e biodegradabil. / Natura, o-ngrijim în fiecare zi. / Păduri, câmpii şi ape, şi zările-azurii… / N-avem starlete porno sau dive travestiţi / Şi orişice s-ar zice, nu suntem troglodiţi! / Cine-a văzut în hoardă, la noi, bolnavi mintali, / Drogaţi, lacomi de sânge sau homosexuali, / Escroci, bandiţi, gherile sau vreo tutungerie? / În neamul nostru nobil nu vezi aşa prostie! / Noi v-avem mafii crude în stirpea noastr-aleasă, / Nici terorişti, nici dogme, nici luptele de clasă. / Cât am bătut eu jungla, scuzaţi!, n-am observat / În obştea maimuţească cocotieri privaţi. / Nici garduri şi nici paznici, nici pui murind de foame / Sau omorâţi în pântec, de aşa zise mame. / Urmând calea cea bună şi, evident, corectă, / Adolescenţii noştri părinţii şi-i respectă. / În ierarhia noastră, cum e firesc şi drept, / Devine şef acela viteaz, agil, deştept / Capabil viaţa obştii s-o ţină, s-o păzească. / De rele şi primejdii, turma să şi-o ferească. / Adesea şeful nostru îşi riscă mândra blană / Ca turmei să-i găsească loc de dormit şi hrană. / Pe când, priviţi!, la oameni!, ferească Domnul sfânt! / Şefi, sunt cei făr` de suflet şi fără de cuvânt, / Corupţi, vicleni, jigodii, cu gura cât mai mare, / Nebuni după putere şi după bunăstare! / De turma lor n-au grijă nici cât un bob de mei, / Contează doar averea şi înmulţirea ei. / Nu veţi vedea vreodată, cât soarele şi luna, / O minte de maimuţă dospind în ea minciuna. / La om! Tot ce înseamnă minciună, intrigi, ură / Sunt legi de referinţă, a doua lui natură. / Chiar dac-aş fi silită de vreun laborator, / N-aş deveni vreun Iuda ori vreun informator… / Şi iată înc-un lucru din lumea mea, frumos: / La noi nu se întâmplă război religios, / Nici sfinte inchiziţii, nici libertăţi în lanţuri, / Nici chefuri după care să ne culcăm prin şanţuri, / Nici ordini mondiale, nici naţionalism, / Şi nici vreo îndoială ce-aduce-a ateism… / E-adevărat că omul, acest BIPED GUNOI, / Arată ca maimuţa, dar n-a descins din noi!

 11. ioan on said:

  Autorul poeziei NU este Florin Laiu.
  Judecati si DVS din textul de mai jos,pe care i l-am scris si lui Florin Laiu .Oricine poate face cate variante vrea,nu apartine nimic lui Laiu.Nu am scris versuri in viata mea,dar iubesc poezia si adevarul
  Foarte tare m-am suparat cand am vazut texte ca acesta, scris de domnul Laiu:
  “Din nefericire, poezia aceasta, pe care am scris-o acum aproape 20 de ani, a fost pusă în circulaţie de unii fără menţionarea autorului, apoi a fost modificată şi difuzată pe internet în variante mai mult sau mai puţin kitsch-oase, de care unii chiar şi-au ataşat numele ca „autori”. Ceea ce mai rămâne de făcut acum este ca vreunul din aceşti băieţi îndrăzneţi să mă dea în judecată că le-am furat capodopera. Poezia a fost publicată cu aproximativ 20 de ani în urmă în Curierul Adventist, şi este prima din albumul meu Stihuri de altădată, Cernica: Editura GRAPHE, Colecţia Ştraif, 2004).”

  “ideea ati furat-o.
  cel putin ultimele versuri le-ati copiat cuvant cu cuvant
  este doar o traducere mai liberala,dezvoltata.
  Nu aveam de unde sa stiu?stiu multe despre Monkey disgrace The monkey speaks his mind – dave bartholomew etc. pe asta ati mizat? ca 20 de ani nu se va sti nimic? Ati furat ,domnule ,si ati primit laudele cu nesimtire. Ba ati si bestelit pe niste persoane care au impanzit netul cu alte variante,nu ale poeziei dumneavoastra,ci a poeziei originale.
  Halal caracter pentru un profesor la Institutul Teologic.Vreti sa traduceti Biblia?”

  The Monkeys Disgrace
  A friend sent me this poem, which seems a complement to Uncivilized, by Edmund Vance Cooke (1866-1932). I first heard Uncivilized at a CGO meeting in Alburquerque perhaps 5 or 7 years ago, when Everett Gross recited it from memory. The third verse of this one seems to me to be a direct reference to Uncivilized.

  The Monkeys Disgrace

  Three monkeys sat in a coconut tree
  Discussing things as they’re said to be.
  Said one to another, “Now listen, you two,
  There’s a certain rumor that cannot be true,
  That man descends from our noble race –
  The very idea is a disgrace.

  No monkey ever deserted his wife,
  Starved her babies and ruined her life;
  And you’ve never known a mother monk
  To leave her babies with others to bunk,
  Or pass them on from one to another
  Til they scarcely know who is their mother.

  And another thing you’ll never see –
  A monk build a fence around a coconut tree
  And let the coconuts go to waste,
  Forbidding all other monks to taste.
  Why, if I put a fence around this tree,
  Starvation would force you to steal from me.

  Here’s another thing a monk won’t do –
  Go out at night and get on a stew,
  Or use a gun or club or knife
  To take some other monkey’s life;

  Yes, Man Descended – That ornery cuss –
  But, brother, he didn’t descend from us!”

  – anonymous

  Uncivilized begins,

  An ancient ape, once on a time,
  Disliked exceedingly to climb,
  And so he picked him out a tree
  And said, “Now this belongs to me.
  I have a hunch that monks are mutts
  And I can make them gather nuts
  And bring the bulk of them to me,
  By claiming title to this tree.”

  [read the entire poem here]

  One source attributes The Monkeys Disgrace poem to Nettie Bates Thomas, another to Ogden Nash. Yet another compares it to a 1950s Broadway show tune, which you can hear here.

  But I’ve also found a lot of other attributions for it, some which date it back to within Cooke’s lifetime:

  There is a Dear Abby column which reads as follows: Tri-City Herald, Thursday, July 30, 1987

  DEAR ABBY: I see by your column in The Cleveland Plain Dealer that you are trying to find the author of the poem titled The Monkey’s Disgrace. I was stationed in North Africa with the U.S. Army in 1943 and 1944, and I saved the clipping (enclosed) from the Stars and Stripes (a paper published for the armed forces in the European theater). As you can see, the original title of this poem is Man Descended and the author is Pvt. Edwin R. Pauley. Glad to be of help. — Walter S. Zaborowski, Maple Heights, Ohio.

  DEAR ABBY: I am happy to inform you that the author of the poem you printed in The Times-Picayune is none other than Fats Domino’s bandleader, arranger and trumpet player — Dave Bartholomew. You had the title wrong, however. The actual title is The Monkey Speaks His Mind. — Jim Peddecord, New Orleans.

  DEAR ABBY: The Monkey’s Disgrace, published in The Daily Ardmoreite, was written by Phil Kerr. He wrote humorous poems comparing man to animals. He wrote a clever one about a gum-chewing man and a cud-chewing cow. — Phyllis Smee, Ardmore, Okla.

  DEAR ABBY: I read you daily in The Punxatawney Spirit. I’ve kept a copy of that poem, A Monkey’s Disgrace, for years. It was written by Richard Rotor. — Mrs. Charles S. Smith, Punxatawney, PA.

  DEAR ABBY: Re The Monkey’s Disgrace: I can’t help you — but a similar message was carried in the lyrics by Y. A. Harburg in Harold Arlen’s “Monkey in the Mango.” It was featured in the Broadway musical “Jamaica” in about 1957. — C. Gayle Warnock, Scottsdale, Ariz.

  DEAR ABBY: The author of that poem about the monkeys was Gene Racey of Pulaski, Iowa. He operated a lumberyard for many years. On one occasion, Gene was a passenger in our car with three other men. Someone mentioned that poem, The Monkey’s Disgrace, and we all agreed it spoke the truth. The author was supposedly unknown. After a chuckle, Gene said, “I wrote that poem. I never claimed it because I didn’t want public recognition.” Gene Racey is now diseased, but another mutual friend still recalls Gene’s fun in revealing that he was the author. — The Rev. H. E. Harryman, Douds, Iowa.

  DEAR ABBY: Do you want to know who wrote The Monkey’s Disgrace? It was James Whitcomb Riley. — Terry and Maureen
  DEAR ABBY: The Omaha World Herald carried your column in which “John H. of Muncie, Ind.” asked who wrote the poem A Monkey’s Disgrace.

  I have the poem, but it carried the title “The Monkey’s Viewpoint,” and the author is Bill Johnson. — Mrs. Paul Haws, Omaha, Neb.

  DEAR ABBY: My ex-son-in-law told me that one night he and a bunch of his buddies were sitting around in Vietnam when one of the guys made up the first few lines, then another soldier added a few more, and before they knew it the entire poem about the monkey’s disgrace was put together. They called itThe Unknown Soldier’s Poem, because several soldiers made it up. — Ex-mother-in-law, Chippewa Falls, Wis.

  DEAR ABBY: The Monkey’s Disgrace, published in the Oregonian, has been in my file for about 35 years. The author is Vera Bender. –Clara Peyrollaz, Carson, Wash.
  and, in the St. Petersburg Times, October 17, 1987, appears this:

  DEAR Abby: After reading “The Monkey’s Disgrace,” I felt I should tell you that I’ve had that poem since I was 10 years old. (I am now 80.) I am sending you two more amusing poems I have had for at least 70 years. You may want to share them with your readers. — Bertha D. Goff, Coldwater, Mich.

  at http://www.rampbbs.net/monkeyinfo.htm, it is attributed:

  The author of this poem is Gilliam S. Weaver. His symbol was 20 years behind the 8 ball which referred to prison time he served for armed robbery. He was caught inside an armored car with a gun in his possession. I met him in Bunker Hill Indiana in the cold winter of about 67. He was hitch hiking to a priest friend in Florida where he often wintered. His stories were so interesting that I took him home for lunch and later to the Kokomo city shelter near where I lived. He gave me a hand written copy of that poem as a means of saying thank you. He said that he had written that copy the previous night while he was in the Peru, IN jail for vagrancy. He said that they had picked him up the night before after they had served supper and released him the next morning before the served him breakfast.

  He was an older man when I met him and I remember seeing him on the old Art Linkletter TV show telling the same stories. We even wrote to the priest in Florida to see if he ever made the trip safely, but never got an answer.

  I’ve always remembered the poem and have always seen it as author unknown. Maybe we can put a name to that poem at last. His stories seemed believable to me, but who knows.

  William R. Milligan

  In any case, I encourage you to read it side by side with Uncivilized, and see what you think.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: