Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Aspecte istorice privind evoluţia Protecţiei dreptului omului


Primele idei filozofice asupra drepturilor omului apar în antichitate. Ideea legalităţii naturale a oamenilor o întâlnim exprimată de Aristotel, în celebra sa lucrare „Politica”. Filozofii stoici susţineau că oamenii se nasc egali şi au drepturi egale. Ideea egalităţii oamenilor în faţă lui Dumnezeu şi a unor drepturi naturale ale acestora este propăvăduită şi de doctrina creştină.
            Printre primele acte scrise referitoare la drepturile şi libertăţile omului este Magna Carta Libertatum din 1215. Prin Magna Carta Libertatum regele a confirmat privilegiile marilor feudali, făcând şi unele concesii în folosul păturii bogate orăşeneşti. Cea mai importantă prevedere a Cartei este cuprinsă în art. 14, în baza căruia a fost instituit Marele Consiliu al Regatului, organism alcătuit din arhiepiscopi, episcopii, conţi şi baroni, devenind, începând cu anul 1295 o instituţie parlamentară.
            Habeas Corpus (1679) prin care tribunalelor le-a fost încredinţat controlul asupra reţinerii şi arestării cetăţenilor. 
            Bill-ul Drepturilor din 1689. Prin acest act a fost declarată ilegală orice preluare de bani pentru coroană sau pentru folosul ei pe o perioadă de timp şi în alte condiţii decât cele stabilite de Parlament.
            SUA. Declaraţia de independenţă, adoptată la 4 iulie 1776 şi în Constituţia Statelor Unite, din 17 septembrie 1787. Declaraţia drepturilor adoptată de Adunarea din statul Virginia, la 12 iunie 1776. 10 Amendamente ale Constituţiei americane la 15 decembrie 1791, au devenit parte a Constituţiei americane.
            1920 – Liga naţiunilor – măsuri în sclavie, muncă, Religii
            1945  – ONU – Scopul primordial , promovarea Drepturilor şi libertăţile  fundamentale ale omului.

   După cum am spus la început, ideea egalităţii oamenilor în faţa lui Dumnezeu este propovăduită şi de doctrina creştină.  Indiferent unde te-ai născut, de ce naţionalitate, culoare, sex – eşti egal în faţa lui Dumnezeu. Nu importă ce funcţie ai sau câţi bani ai. Dumnezeu este Marele Judecător şi ultimul cuvânt îl are de spus El. Toţi vom sta în faţa scaunului de judecată a lui Hristos (Romani 14.10)  Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup. (Biblia 2 Corinteni 5.10)
Eu am hotarât să iau răsplată pentru bine, pocăindu-mă de păcatele mele şi primind iertarea oferită de Dumnezeu prin Isus Hristos, crezând în El, dar tu?

Reclame

Single Post Navigation

One thought on “Aspecte istorice privind evoluţia Protecţiei dreptului omului

  1. foarte eficient

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: