Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Criza din R. Moldova, ascunsă de comunişti, iese la iveală!


Liga Nationala a Asociatiilor de Primari din Moldova si Asociatia Presedintilor de Raioane „Pro Europa” se arata extrem de ingrijorati de solicitarea Ministerului Finantelor (MF) cu privire la reducerea cu 20% a cheltuielilor din bugetele locale pentru anul 2009.
Ion Neagu, primarul satului Manta, r. Cahul, a mentionat miercuri, in cadrul conferintei de presa la agentia INFOTAG, ca la data de 13 aprilie MF a trimis scrisori in cadrul primariilor locale in care le solicita „optimizarea cheltuielilor pentru a face fata crizei economice”.

„Paradoxal este ca, imediat dupa alegeri, s-a constatat ca nu mai exista bani in buget si in tara este criza. Atunci cum ramine cu majorarile de salarii promise pina la finele anului? Ni se solicita sa optimizam cheltuielile la capitolul intretinerea institutiilor publice, alimentatia copiilor, reparatii curente etc. Cum poate sa functioneze o institutie fara apa sau lumina sau cum putem sa reducem din alimentatia zilnica a copiilor?, s-a intrebat primarul.

In opinia lui, aceasta optimizare se va rasfinge si asupra achitarii salariilor, iar, prin aceasta, Administratia Publica Centrala (APC) incearca sa puna responsabilitatea pentru neachitarea salariilor pe seama primarilor.

Tudor Mesina, primarul satului Rusestii Noi, r. Ialoveni, a mentionat ca scrisorile trimise primariilor locale sint ilegale, intrucit nu s-au facut rectificari la bugetul de stat.

In opinia lui Gheorghe Vasilache, presedintele Asociatiei „Pro Europa”, presedintii de raioane si primarii comunisti, de asemenea, au de suferit din cauza acestei optimizari a cheltuielilor, precizind ca acestia, „din cauza controlului strict din partea APC, nu indraznesc sa se revolte si sa inainteze careva cerinte”.

Vicepresedintele r. Ungheni, Ludmila Guzun, sustine ca in raion productia industriala a scazut cu 30% in primele trei luni ale anului 2009, fata de aceeasi perioada a anului 2008. De asemenea, veniturile locale au scazut cu 25%, iar puterea cumparare a populatiei – cu 20%.

Potrivit primarilor, bugetele locale sint formate in proportie de 80% din transferuri de la bugetul central, iar 20% provin din surse locale. Primarii sustin ca in cazul in care Guvernul nu va efectua transferurile conform legii bugetului pentru anul 2009, acestea isi rezerva dreptul de a da in judecata MF.

In opinia primarilor, APC trebuie in regim de urgenta sa declare ca in tara este criza si sa elaboreze un program anticriza la nivel national. Cele doua asociatii au semnat o declaratie comuna in care cer urgentarea procesului de descentralizare si adoptare a noului sistem de finante publice locale, prin care sa fie asigurata autonomia financiara reala a primariilor locale.
http://www.azi.md/ro/story/2971

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: