Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Voronin cere Românieie să nu elibereze paşapoarte române cetăţenilor RM


Presedintele moldovean in exercitiu, Vladimir Voronin, a acuzat sambata Uniunea Europeana ca ridica o "cortina de fier" pentru a tine la distanta Republica Moldova, tara cea mai saraca din Europa, si a cerut Bucurestiului sa nu mai distribuie pasapoarte romanesti moldovenilor.
"Cortina de fier dintre tara noastra si UE, de-a lungul frontierei romano-moldovene, si acordarea cetateniei romane sunt sursele unui pericol grav pentru Republica Moldova si pentru stabilitatea regionala", a declarat el intr-un interviu acordat agentiei ruse Itar-Tass.
"UE trebuie sa reglementeze cat mai repede posibil problema liberalizarii regimului de vize cu Republica Moldova", a adaugat Voronin.
Republica Moldova, fosta republica sovietica romanofona, are relatii tensionate cu Romania, tara membra UE, pe care o acuza de veleitati hegemonice si ingerinta in afacerile sale interne.
Voronin a acuzat Romania ca accentueaza problemele de identitate al Republicii Moldova, a carei regiune situata la est de fluviul Nistru si-a proclamat unilateral independenta in 1991, pentru a forma Transnistria, teritoriu cu majoritate rusofona.
"Romania nu trebuie sa se foloseasca de pozitia sa in cadrul UE pentru a corupe cetatenii moldoveni cu pasapoarte si pentru a aprofunda scindarea, de catre Nistru, a societatii noastre", a declarat presedintele moldovean.
Obtinerea pasaportului romanesc este un mijloc pe care moldovenii l-au gasit pentru a emigra din propria tara, considerata cea mai saraca din Europa, si pentru a-si gasi de munca in strainatate, in timp ce obtin cu greutate vize pentru a merge in Europa occidentala.
Chisinaul a reintrodus vizele cu Romania si l-a expulzat pe ambasadorul acesteia in Republica Moldova dupa revoltele din aprilie, impotriva victoriei zdrobitoare in alegerile legislative a Partidului Comunist al lui Voronin.
De atunci, tara a plonjat intr-o criza politica. Deoarece Partidul Comunistilor mai avea nevoie de un deputat pentru a intruni majoritatea parlamentara de trei cincimi necesara pentru alegerea noului presedinte al tarii, Voronin a fost nevoit sa dizolve Parlamentul. Un nou scrutin este prevazut pentru 29 iulie.
Voronin, aflat la putere din 2001, nu poate sa se prezinte pentru un al treilea mandat prezidential.
Aceste declaratii intervin in timp ce presedintele moldovean este asteptat la Moscova luni, pentru o vizita de lucru. Voronin a "multumit" Rusiei pentru sustinerea acordata in timpul protestelor din aprilie, diplomatia rusa criticand politica romana fata de Republica Moldova.
Vladimir Voronin a oscilat, din 2001, intre o politica prorusa si o apropiere de UE, in speranta de a rezolva problema Transnistriei si in scopul de a obtine ajutorul necesar pentru a scoate tara din saracie
http://www.interlic.md/2009-06-21/voronin-cere-bucureshtiului-sa-nu-mai-acorde-pashapoarte-rom-neshti-moldovenilor-10739.html

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: