Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Întâlnirea dintre un băiat şi o fată: e bine sau rău ?!


Zilele acestea, cineva mi-a atras atenţia la câteva articole despre întâlnire. Am fost mirat de poziţia tânărului care scrie aceste articole, argumentând că a te întâlni înainte de căsătorie este ceva normal şi chiar necesar.  “Dacă am compara căsătoria cu un campionat de arte marţiale, am avea următorul exemplu. Un om care nu are nici idee de luptă îl pui să lupte cu campionul lumii la arte marţiale. Care va fi rezultatul?” – spune autorul articolelor. M-a mirat faptul că acest tânăr încă nu este căsătorit, dar îndrăzneşte să se opună părerii persoanelor care au trecut prin experienţa căsătoriei şi şi-au format o părere biblică despre aceste lucruri. Ce putem spune: Este bine sau rău să te întâlneşti ? (când vorbesc de întâlnire, vorbesc de practica apărută acum printre tineri, de a se cunoaşte îndeaproape, de a petrece mai mult timp împreună, în care el este partenerul ei de întâlnire şi ea este partenera lui de întâlnire. El o cere pe ea ca să fie prietena lui şi ea la rândul ei îi dă acordul).

 1. Primul lucru care trebuie să îl menţionăm, este faptul că căsătoria nu are nimic comun cu artele marţiale. Eşti mai tare când ai cunoscut doar un singur partener.
  Nu poţi spune că căsătoria este o artă marţială. Dar dacă ai compara căsătoria în acest mod, ai ajunge la concluzia care o are lumea în ziua de azi: nu poţi intra într-o căsătorie până nu ştii dacă sunteţi compatibili din punct de vedere sexual. “Dacă nu te antrenezi, ce vei face la campionatul lumii?” Nu! Căsătoria este un lucru deosebit. Dacă în arte marţiale eşti mai tare cu cât mai mulţi parteneri ai, să ştii că în căsătorie eşti mai tare când ai cunoscut doar un singur partener, pe care l-ai cerut în căsătorie şi căruia îi eşti fidel toată viaţa! Dacă ai compara o fată cu un fruct, de fiecare dată când se întâlneşte cu cineva ar fi “o bucăţică gustată” de cineva. Nu rămâne mult ca să rămână doar o rămăşiţă din fructul care la început a fost frumos şi întreg.
 2. Nu stârni dragostea !
  Biblia ne vorbeşte clar, că noi nu trebuie să stârnim dragostea, până nu vine ea. În Cântarea Cântărilor, Solomon clar ne scrie :“Vă jur, fiice ale Ierusalimului, … : nu stârniţi, nu treziţi dragostea, până nu vine ea!” (Cântarea Cântărilor 2.7)

  Pare că autorul, Solomon, vrea să fie atât de convingător, încât începe cu cuvintele “vă jur”! “Credeţi-mă!” “Vă dau cuvântul meu!” . Să nu uităm că Solomon este cel mai înţelept om din lume. Nu a fost până la el o mai înţelept, nici după el… Să credem ce spune Biblia – să nu stârnim dragostea până nu vine ea! Dar ce faci prin faptul că petreci tot mai mult şi mai mult timp cu o persoană oarecare doar în doi? Îi faci curte, îi faci complimente, vrei să o împresionezi, să îi faci cadouri… etc., etc., etc. ! Ştim cum este aceasta.  Nu este aceasta stârnire a dragostei? Poţi să te eschivezi de la acest răspuns, dar adevărul nu îl poţi schimba…

 3. Nu poţi să iei cărbuni aprinşi în sân fără să te frigi! Poate cineva sa ia foc in san, fara sa i se aprinda hainele? Sau poate merge cineva pe carbuni aprinsi, fara sa-i arda picioarele? (Biblia, Proverbe 6.27-28)

  Cam acest lucru încearcă să îl facă tinerii în ziua de azi – să creadă că se vor juca cu focul fără să i se aprindă hainele… Cu părere de rău, cunosc foarte multe cupluri care spun cu regret: “ Ne pare rău că nu a avut cine să ne înveţe până ca noi să nu greşit…!” Sunt mai multe cupluri care regretă că s-au întâlnit cu foarte multe persoane până la căsătorie decât cupluri care regretă că nu s-au întâlnit. Din contra – foarte multe cupluri sunt pline de fericire şi bucurie, că s-au păstrat curaţi până la căsnicie, că nu au intrat în relaţii de “cunoaştere” până la căsătoria lor. S-au păstrat fizic, moral, spiritual, doar pentru partenerul care l-au ale pentru întreaga viaţă  de căsnicie, unul pentru altul. Nu s-au jucat cu focul. Nu au încercat să meargă pe cărbuni aprinşi.
 4. Nu gândi doar analitic, gândeşte Biblic!
  Un adevărat creştin, trebuie să ia orice hotărâre prin prisma Bibliei. Tinerii din ziua de azi, încearcă tot mai mult să aibă o gândire analitică. Ei doresc să fie logici, să aducă diferite exemple pro întâlnire, pro relaţii sexuale înainte de căsătorie, pro vorbiri “haioase”  ş.a. Nu gândi doar analitic. Orice gând, trece-l prin prisma Bibliei, prin prisma ascultării de Hristos.Noi rasturnam izvodirile mintii si orice inaltime, care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu; si orice gand il facem rob ascultarii de Hristos. (2 Corinteni 10.5)
 5. Orice gând, orice idee, orice dorinţă apărută în mintea şi inima ta, trece-o prin prisma ascultării de Hristos. Nu te lăsa manipulat de gândirea “contemporană”! Astăzi este demodat să ai puţini parteneri de întâlnire, este demodat să nu fumezi, este demodat să nu ai experienţe sexuale, dar toate aceste lucruri sunt demodate pentru diavol şi gândirea lui care a insinuat-o în această lume. Nu te lăsa manipulat de aceste păreri. Fii ferm şi hotărât în ceea ce cunoşti! Răstoarnă orice întăritură şi orice teorie care se ridică împotriva adevărului lui Dumnezeu! Fă orice gând al tău rob ascultării de Hristos!

  Personal eu, nu m-am întâlnit nici o zi cu soţia mea. Ne-am cunoscut în echipă, am slujit Domnului împreună cu mai mulţi, nu am stat unu la unu până a o cere în căsătorie. Am văzut gândirea ei, mult mai bine decât aş fi stat doar în doi. Am văzut reacţie ei în diferite situaţii. Aşa că nu am încercat să fim ambii “doi îngeraşi”. Atunci când doi tineri se întâlnesc, ei vor să pară cei mai blânzi şi minunaţi parteneri din lume. Ei joacă un fars, un rol care se termină odată cu cererea în căsătorie. Acum, când suntem căsătoriţi deja cu soţia mea, nu îmi pare rău că nu ne-am întâlnit nici o zi cu ea. Ne bucurăm şi spunem şi la alţii cât este de minunat să urmezi instrucţiunile lui Dumnezeu în această privinţă.
  Ne-am cunoscut în echipă în jur de 5 ani. De la început nu atrăgeam atenţie unul altuia. Dar într-o zi, am înţeles ceva, care m-a pus pe gânduri şi m-a făcut să mă rog. M-am rugat 2 ani . Am căutat să înţeleg dacă este corect. Am căutat să o cunosc privind-o dintr-o parte. Nu în doi. Să nu jucăm teatru. Şi într-o zi am înţeles că nu pot trăi fără ea. Am întrebat-o direct: “Cred că împreună am putea forma o familie ideală… vrei să fii soţia mea?…”

Reclame

Single Post Navigation

14 thoughts on “Întâlnirea dintre un băiat şi o fată: e bine sau rău ?!

 1. Total de-acord cu articolul. Întâlnirile sunt foarte periculoase , ceea ce fac ele e să toarne otravă în sufletele tinerilor.

 2. ghenadiana on said:

  Bun articol!!! Să dea Dumnezeu ca cît mai mulţi tineri să-l citească şi să aleagă să nu se întîlnească, căci întîlnirile aduc numai ruşine şi suferinţă, inimi distruse şi apoi şi nedorinţă de viaţă. Sunt foarte periculoase!

 3. ghenadiana on said:

  Apoi cînd te întîlneşti ascunzi lucrurile negative din caracterul tău sau slăbiciunile , pentru că vrei să pari foarte bun şi impresionabil în faţa celuilalt. Dimpotrivă , cunoşti foarte bine şi din toate punctele de vedere pe cel de care eşti îndrăgostit. Cu alte cuvinte, sunt de acord total cu autorul că întîlnirea este un teatru. Şi apoi de ce te întîlneşti, căci oricum nu -l cunoşti mai bine în doi?
  Dintr-o parte se vede mai bine, nu ?

 4. Pingback: Întîlnirile dintre băieţi şi fete: bine sau rău? « Ghenadie & Diana Curbet

 5. Grigore on said:

  si totusi ce facem….stam si asteptam, stam la pinda sa observam….? Oare toti au colegi/colege care ar putea in viitorul nu stiu care…sa fie un potential partener? Sa fim seriosi! La fiecare situatia este diferita si fiecare din noi e diferit.Merge vorba: crezi sau nu crezi in D-zeu. Daca nu crezi, nici faptul ca nu te intilnesti cu nimeni nu-ti garanteaza ca o sa ai un partener mai bun. Cunosc cazuri numeroase cind persoanele se intilnesc f mult timp, is crestini….si pina la urma se casatoresc si sunt ferciti….Parintii mei s-au intilnit 3 ani de zile…dupa care s-au casatorit si sunt fericiti. Intilnirile un teatru…..incorect. Un creion are doua capete, un capat deseneaza..cu altul poti da in cap cuiva sa-l omori…

 6. Grigore on said:

  ..si apoi stind deoparte si examinind persoana „tinta” iti da posibilitatea sa-l cunosti pe el cu toate toanele lui….dar cum ramine cu tine, oare nu e corect sa te cunoasca si el/ea? INTREBARE PENTRU TOTI….?! Domnul de mai sus ar fi trebuit dupa idee sa mentineze: „si ea m-a cunoscut pe mine si reactiile mele, toanele mele, capriciile mele”…..Mi se pare cam egoistic si intr-o singura directie indreptata pasiunea si dragostea dumnealui…Dar ma rog, fiecare cu gospodaria lui. Asta a fost doar o idee, spre diversitate…nimic altceva….

 7. radulenutafilat on said:

  Foarte profund articolul.
  Sunt de-acord cu tot ce ati scris.
  Intradevar tinerii de azi cred ca intilnirile de durata o sa le deschida mai mult
  ochii spre persoana cu care prietenesc, astfel vor vedea daca se potrivesc pentru a
  se casatori.
  Casatoria este o aventura in care daca il lasi pe Dumnezeu sa ti-o conduca ai partea
  de momente speciale si extraordinar de frumoase.
  Noi experimentam viata de casatorie zi de zi alaturi de Dumnezeu.

 8. Pingback: Articole din blogosfera moldovenească 19-26 august 2009 « Curbet Alexandru

 9. Pentru Grigore,
  eşti căsătorit? ce vîrstă ai ?
  Ai putea să-mi răspunzi?

 10. Profund articol, calm, sentimental si utopic. Sincer acuma, eu cred in Dumnezeu, incerc sa nu incalc Cuvantul Lui(nu stiu pe cat de bine mi se primeste) Dar faptul ca nu trebuie sa te intalnesti pana la casatorie cu nimeni..?!?! Prostii(Scuze pt expresia asta) !!! Da, nu ai intalniri, nu ai inimi ranite si suferinte…. dar cum doresti sa inveti? din carti? din filme? Sa traiesti in bol de sticla si cand iesi la lumina sa racesti dintr-o simpla adiere de vant tot nu e corect! Da, poti spune ca Dumnezeu te va ghida, corect, dar dupa o noapte pe cuptor iesi noaptea gol, asa cum stateai pe cuptor afara unde e minus 50 grade, Dumnezeu o sa te fereasca de pneumonie? Eu cred ca El ne ghideaza, dar pasul il faci tu, tu alegi ce vrei sa faaci in viitor! Iar la de la intalnirile din urma caruia am suferit, le zic mersi mult, asa am invatat lucruri care nu se invata in Biblie!

 11. OmBunDarCuLipsuri on said:

  Cu riscul de a supara pe multi, imi spun si eu parerea.
  Nu este vina copiilor ca incep sa se intilneasca pe ascuns. Daca noi, parintii, am avea curajul sa le spunem copiilor de mici, ca actul sexual este un lucru normal, nu doar o eventualitate, copii ar fi mai interesati sa stie cum sa se pregateasca spiritual si emotional pentru o relatie sexualal, ar sti cit de important este sa cunosti o persoana cit se poate de bine pe plan moral, intelectual, si da, chiar si material.
  Nu mai intru in detalii. S-au scris tomuri pe subiect.

  Sfirsec doar cu citeva intrebari:

  – Citi oameni cunosteti care sint cu adevarat fericiti, dar nu sunt compatibili sexual?

  – Cite femei ati vazut, cu adevarat fericite, chiar daca li se refuza sau li se ignora necesitatea de a avea un ogasm macar din cind in cind?

  – Citi barbati ati vazut, cu adevarat fericiti, cu toate ca sint santajati emotional, fiind „taiati de la portie”, din motive aiurea, doar sa „controleze” barbatul?

  Dragostea este un dar de la Dumnezeu, care porneste ceva frumos intre doua persoane de sex opus. Fara daruire neconditionata si fara efort constant, constient, de a mentine armonie in relatie, totul se duce pe ripa!

  Asta trebuie sa invatam copii, nu sa ii pedepsim la orice pas, pentru ca au o curioazite, fie ea si corporala. Copii nostri sint viitorul nostru, deci este responsabilitatea noastra fata de ei si de Bunul Dumnezeu sa lasam deoparte preconceptiile, si sa educam copii de mici in ale vietii. Fratilor si surorilor, investiti in copii vostri, nu in stock sau beneficii de pensie! Copii fac ce vad si ce aud acasa. Fiti exemple ideale, copiilor vostri!

 12. trist să aud aşa opinii, vorbiţi despre relaţia sexuală – că trebuie să se pregătească ,dar nu menţionaţi nicicum că relaţia sexuală a fost pregătită DOAR pentru cei căsătoriţi.
  Dacă nu poate răbda, să se căsătorească!

 13. Sunt de acord in general cu articolul dar acest verset este tradus gresit si deci nu e de folosit ca punct in argumentare. Cred in faptul ca Dumnezeu are perechea potrivita pentru noi. Depinde cand de increzatori si rabdatori suntem ca sa asteptam sa ne-o prezinte. De multe ori nu suntem pregatiti sa cunoastem acea persona si de acea nu primim cea ce ar fi o binecuvantare pentru noi, pentru ca nu am fi in stare sa pretuim acea binecuvantare (Ca si cum ai da cadou o vaza pretioasa in mainile unui copil care nu stie ce sa faca cu ea si poate chiar in prima zi da cu ea de pamant si o farama in bucatele). Dumnezeu are planuri minunate in moment de rascruce in viata noastra pentru orice alegere gresita Dumnezeu are solutii pe care noi nu le vedem.
  Vă jur, fiice ale Ierusalimului, … : nu stârniţi, nu treziţi dragostea, până nu vine ea!” (Cântarea Cântărilor 2.7)
  spune : nu treziti iubita mea pana nu doreste ea sa se trezeasca.

 14. daniel on said:

  asa ceva cautan si nu stiam unde sa gasesc raspunsu …………DOMNU SA VA RASPLATEASCA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: