Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Există sau nu există divorţ în planul lui Dumnezeu?


Privesc cu îndurerare la prietenii, colegii de şcoală, de universitate, care, mai mult de 50% dintre ei,  sfârşesc căsătoria cu divorţ.  Mă doare faptul că în societatea noastră se vorbeşte atât de uşuratic despre divorţ. Prezintă divorţul ca o ieşire din situaţie, o alternativă a căsătoriei nereuşite.  Oamenii caută să se justifice, aşa că divorţul pentru ei a devenit o practică normală şi uneori necesară – mulţi spun conştient că vor trece prin 2 căsătorii, până vor putea să-şi formeze o căsnicie “reuşită”.  Divorţul a luat amploare în zilele noastre, “dar la început ne fost aşa!”

Fariseii au venit la El (ISUS), si, ca sa-L ispiteasca, I-au zis: „Oare este ingaduit unui barbat sa-si lase nevasta pentru orice pricina?“
Drept raspuns, El le-a zis: „Oare n-ati citit ca Ziditorul, de la inceput i-a facut parte barbateasca si parte femeiasca,  si a zis: „De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa, si se va lipi de nevasta sa, si cei doi vor fi un singur trup?“ Asa ca nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta.“  „Pentru ce dar“, I-au zis ei, „a poruncit Moise ca barbatul sa dea nevestei o carte de despartire, si s-o lase?“  Isus le-a raspuns: „Din pricina impietririi inimilor voastre a ingaduit Moise sa va lasati nevestele; dar de la inceput n-a fost asa. Eu insa va spun ca oricine isi lasa nevasta, afara de pricina de curvie, si ia pe alta de nevasta, preacurveste; si cine ia de nevasta pe cea lasata de barbat, preacurveste.“  (Biblia, Evanghelia după Matei, 19.3-9)

Ne apare şi nouă acum o întrebare: “Este îngăduit oare să lase bărbatul nevasta pentru orice pricină?” Nu vrem să dăm această întrebare ca să ispitim pe Dumnezeu, dar vrem să ne lămurim ce se întâmplă în societatea noastră şi care e planul lui Dumnezeu cu privire la căsătorie.  Din acest text, putem primi următorul răspuns de la însăşi Fiul lui Dumnezeu:

  1. De la început, Dumnezeu a făcut parte bărbătească şi parte femeiască –  încă de la crearea omului, Dumnezeu avea în planul său familia
  2. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup – planul lui Dumnezeu era ca partenerii să devină una. Încearcă să ei două bucăţi de plastelină, să le amesteci împreună aşa că să fie nu două, dar una. Încearcă acum să le desparţi. Ce ţi-ar ieşi? Aşa este şi cu căsătoria… Omul se face una cu soţia sa, acesta este planul lui Dumnezeu!De ce totuşi există divorţ?!
  3. Isus le-a răspuns: “Din pricina împietririi inimii voastre  a îngăduit Moise să vă lăsaţi nevestele… dar la început n-a fost aşa! –  divorţul este rezultatul împietririi inimilor oamenilor. Nu este planul lui Dumnezeu.
  4. Oricine lasă nevastă afară de pricină de curvie şi ia pe alta de nevastă, preacurveşte. Şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat, preacurveşte. (A spus Isus).

“Căci Eu urăsc despărţirea in căsătorie, zice Domnul, Dumnezeul lui Israel, si pe cel ce îşi acoperă haina cu silnicie, zice Domnul oştirilor. De aceea, luaţi seama in mintea voastră, si nu fiţi necredincioşi!“

Dumnezeu urăşte divorţul şi în planul Lui  nu era preconizat loc pentru despărţirea dintre bărbat şi femeie. Planul lui Dumnezeu era ca omul să trăiască în credincioşie faţă de partenerul său, toată viaţa.  Nu exista divorţ. Căsătorie pentru toată viaţa – iată planul lui Dumnezeu.  Când au înţeles ucenicii lui Hristos adevărul despre căsătorie, ei au spus:

Ucenicii Lui I-au zis: „Daca astfel sta lucrul cu barbatul si nevasta lui, nu este de folos sa se insoare.“  El le-a raspuns: „Nu toti pot primi cuvantul acesta, ci numai aceia carora le este dat. Fiindca sunt fameni, care s-au nascut asa din pantecele maicii lor; sunt fameni, care au fost facuti fameni de oameni; si sunt fameni, care singuri s-au facut fameni pentru Imparatia cerurilor. Cine poate sa primeasca lucrul acesta, sa-l primeasca.“   (Biblia, Matei 19.10-12)

Căsătoria este un lucru foarte serios! Dacă e atât de serios, ne este de folos ca omul să se însoare! Abia atunci au înţeles ucenicii planul lui Dumnezeu: Căsătoria este pentru toată viaţa!  Întrând în legământul de căsătorie, trebuie să înţelegi că înapoi nu este drum. Nu ai cum să te întorci înapoi! Dacă nu vrei să mergi la risc, mai bine nu te căsători. Dar nu toţi pot primi acest lucru. Doar famenii care sunt născuţi aşa, care i-au făcut, care s-au făcut aşa, pot să primească acest lucru.  (Dacă nu ştii care este însemnătatea cuvântului famen, caută într-un dicţionar explicativ, cel mai bine Biblic, căci limbajul dat este biblic).

Fii conştient de faptul că căsătoria este pentru toată viaţa! În planul lui Dumnezeu nu există divorţ! El a creat omul cu gândul ca bărbatul şi femeia să fie împreună pentru toată viaţa. Încearcă să înţelegi care este responsabilitatea ta   când intri în legământul de căsătorie.

O femeie măritata este legată de lege câtă vreme îi trăieşte bărbatul; dar dacă-i moare bărbatul, este dezlegata de legea bărbatului ei. Daca deci, când ii trăieşte bărbatul, ea se mărită după altul, se va chema preacurvă; dar daca-i moare bărbatul, este dezlegata de Lege, aşa ca nu mai este preacurvă, daca se mărita după altul. (Biblia, Romani 7.2-3)

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: