Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Trinitatea: Dovezile Vechiului Testament despre Trinitate


Tot mai mult şi mai mult este lovită credinţa creştină de ereziile lumii acestea, aşa încât aceste erezii deja pun la îndoială veridicitatea Trinităţii. Pentru a înţelege de ce adevărul despre Trinitate este unul important, şi de ce atât martorii lui Iehova lovesc crunt în acest adevăr creştin, cât şi alte religii păgâne, vom privi la dovezile Vechiului Testament şi a celor din Noul Testament care demonstrează trinitatea.

Scurt Istoric despre termenul Trinităţii.
Cel mai lesne este sa răspunzi obiecţiunii  că  termenul “trinitate” nu se afla în Biblie. Nu se află ca atare, căci a fost inventat prima oara de Teofil, care a trăit din 116 pana în 181 era creştină, tocmai pentru a exprima învăţătura biblica despre trei Persoane (de unde si prefixul „tri) într-un singur Dumnezeu (deci unitate). Nici termenii mileniu, teocraţie sau răpire nu se afla in Scriptura, dar aceasta nu-i împiedica să creadă în doctrinele lor specifice, referitoare la aceste subiecte, atât pe Martori cât şi alte culte ce sunt sceptice referitor la Trinitate.  Deci, odată ce oamenii au început să studieze Scriptura, au înţeles că există trei persoane într-un Singur Dumnezeu. Toate trei persoane sunt Una.  De aici şi termenul Trinitate – Tri-Unitate.

Dovezile Vechiului Testament.

 1. Să privim chiar în prima carte a Bibliei, Genesa. Încă din primul capitol, în versetul 26 Biblia vorbeşte: “Sa-l facem pe om după chipul Nostru.”  Martorii lui Iehova susţin că Dumnezeu se adresează adesea Cuvântului (Isus sau Arhanghelul Mihail în doctrina lor) când afirmă: “Sa facem”, dar să citim Genesa 5:1 pentru a înţelege clar după al cui Chip a făcut Dumnezeu pe om: “În ziua când a făcut Dumnezeu pe om, l-a făcut după asemănarea lui Dumnezeu.”  Lasă să se înţeleagă ca avem de-a face cu un singur chip, acela al Lui Dumnezeu! Trebuie remarcat aici si faptul ca termenul “chip” este la singular. Însă substantivul ar fi trebuit sa fie la plural, dacă Dumnezeu s-ar fi adresat unui înger, deoarece despre ei nu se afirma niciodată că, ar fi după chipul lui Dumnezeu.
 2. În Isaia 6 găsim una dintre cele mai fascinante dovezi din Vechiul Testament, ale existentei Trinităţii. Versetul 1 spune aşa:“În anul morţii împăratului Ozia, am văzut pe Domnul şezând pe un scaun de domnie foarte înalt, şi poalele mantiei Lui umpleau Templul.” Cine este “Domnul” pe care l-a văzut Isaia? Versetul 5 ne răspunde la întrebare:am văzut cu ochii mei pe Împăratul, Domnul oştirilor”.

  Fapt foarte semnificativ, deoarece in Ioan 1:18 se spune că:

  Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu (adică pe Tatăl); singurul Lui Fiu, care este in sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut”.

  Care să fie atunci semnificaţia acestui text in relaţie cu Trinitatea? Când corelezi această trimitere cu Ioan 12:34-41, reiese clar ca Domnul, pe care l-a văzut Isaia nu a fost altul decât Isus!

  Norodul I-a răspuns: „Noi am auzit din Lege că Hristosul rămâne în veac; cum dar zici Tu că Fiul omului trebuie sa fie înălţat? Cine este acest Fiu al omului?“ Isus le-a zis: „Lumina mai este puţină vreme in mijlocul vostru. Umblaţi ca unii care aveţi lumina, ca să nu vă cuprindă întunericul: cine umblă în întuneric, nu ştie unde merge.  Câtă vreme aveţi lumina printre voi, credeţi în lumină, ca sa fiţi fii ai luminii.“ Isus le-a spus aceste lucruri: apoi a plecat şi S-a ascuns de ei.  Măcar că  făcuse atâtea semne înaintea lor, tot nu credeau în El,  ca sa se împlinească vorba, pe care o spusese proorocul Isaia: „Doamne, cine a dat crezare propovăduirii noastre? Şi cui a fost descoperita puterea braţului Domnului?“ De aceea nu puteau crede, pentru că Isaia a mai zis: „Le-a orbit ochii, si le-a împietrit inima, ca să nu vadă cu ochii, sa nu înţeleagă cu inima, să nu se întoarcă la Dumnezeu, şi să-i vindec.“ Isaia a spus aceste lucruri când a văzut slava Lui, si a vorbit despre El.

 3. Să privim mai departe în acest text, pentru a găsi mai multe dovezi. In versetul 8, Isaia spune ca a auzit“glasul Domnului întrebând: “Pe cine sa trimit, şi cine va merge pentru Noi?”Iarăşi este folosită persoana întâi plural. In versetul 9, Isaia citează “glasul Domnului”:El a zis atunci: “Du-te si spune poporului acestuia: “Întruna veţi auzi şi nu veţi înţelege; întruna veţi vedea si nu veţi pricepe.” Cine este atunci acest “glas al Domnului?” Comparaţi acest text cu cel din Fapte 28:25-27 unde se spune:

  ”Bine a spus Duhul Sfânt prin prorocul Isaia către părinţii voştri, când a zis “Veţi auzi cu urechile voastre, si nu veţi înţelege; cu ochii voştri veţi privi, si nu veţi vedea”.

  Este glasul Duhului lui Dumnezeu! Asupra acestui pasaj mai trebuie să facem doua remarci: 1)Duhul Sfânt este o Persoana, deoarece poartă o conversaţie personala, are atributele proprii unei personalităţi si 2) Duhul Sfânt este Dumnezeu, deoarece, potrivit textul din Isaia 6:8 este glasul lui Dumnezeu. Prin urmare este normal ca întrebarea sa se pună la plural: “cine va merge pentru Noi?” Tatăl, Fiul si Duhul Sfânt.

  ”Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul oştirilor! Tot pământul este plin de mărirea Lui!? (vers.3) Oare de ce se repetă mereu Sfânt de trei ori? …

 4. Isaia 40.3 “Un glas striga: „Pregatiti in pustie calea Domnului, neteziţi în locurile uscate un drum pentru Dumnezeul nostru!” Să comparăm acest verset cu Matei  3:3 “Ioan acesta este acela care fusese vestit prin proorocul Isaia, cand zice: „Iata glasul celui ce striga in pustie: „Pregatiti calea Domnului, neteziţi-I cărările.“ Este evident că Isaia vorbeşte despre Isus ca şi Dumnezeu!
  Isaia continuă în v. 9 a cap 40 – “ Suie-te pe un munte înalt, ca să vesteşti Sionului vestea cea buna; înalţă-ţi glasul cu putere, ca să vesteşti Ierusalimului vestea cea buna; înalţă-ţi glasul, nu te teme, şi spune cetăţilor lui Iuda: „Iată Dumnezeul vostru!” Este evident că Isaia prooroceşte despre Isus, despre Dumnezeul care trebuie să Îl vadă tot Ierusalimul şi Iuda, tot poporul Domnului!
  Dar descrierea lui Dumnezeu nu se opreşte aici. Isaia continuă să Îl descrie pe Dumnezeu, şi continuă cu Duhul Sfânt în versetele 12-13:
  „Cine a măsurat apele cu mana lui? Cine a măsurat cerurile cu palma, si a strâns ţărâna pământului într-o treime de măsura? Cine a cântărit munţii cu cântarul, şi dealurile cu cumpăna?  Cine a cercetat Duhul Domnului, si cine L-a luminat cu sfaturile lui?”

  Martorii spun că Duhul lui Dumnezeu este doar o putere, dar aici clar se vede că Duhul Sfânt este persoană distinctă, pe care nimeni nu îndrăzneşte să Îl lumineze cu sfaturile lui. Sunt multe versete care demonstrează Dumnezeirea Duhului Sfânt, voi reveni în alt articol cu aceste dovezi.

 5. Zaharia 2.8-9 Căci aşa vorbeşte Domnul oştirilor: „După slavă m-a trimis El la neamurile care v-au jefuit; căci cel ce se atinge de voi se atinge de lumina ochilor Lui. Iată, Îmi ridic mâna împotriva lor, zice Domnul si ele vor fi prada celor ce le erau supuşi, ca sa ştiţi că Domnul oştirilor m-a trimis.  Striga de veselie si bucura-te, fiica Sionului! Caci iată, Eu vin, şi voi locui in mijlocul tău, zice Domnul.“ Deci, Domnul (orig. IEHOVA) trimite pe Domnul (orig. IEHOVA) şi tot Domnul (IEHOVA) va locui în mijlocul oamenilor!

Sunt încă multe dovezi ale Trinităţii în V.T. ,  dar cred că dovezile prezentate în prezentul articol, sunt suficiente. Pentru mai multe întrebări, scrie-ţi întrebările dvs în comentarii.

Pentru a vedea articolul cu Dovezile N.T. Despre Trinitate, click aici.

Reclame

Single Post Navigation

25 thoughts on “Trinitatea: Dovezile Vechiului Testament despre Trinitate

 1. Pingback: Trinitatea: Dovezile Vechiului Testament despre Trinitate « Creştini md

 2. Pingback: Trinitatea: Dovezile Noului Testament despre Trinitate. « Maranatta

 3. Andrei on said:

  Cu privire la Dumnezeirea lui Isus Hristos sunt total de acord, Isus are aceasta natura Dumnezeiasca descrisa chiar din vechiul testament(in Isaia) dar cum ramane cu Duhul Sfant? Unde in vechiul testament exista versete clare care vorbeste despre Duhul sfant ca personalitate. Ma intereseaza in vechiul testament pentru ca de ex. eu in vechiul testament nu prea am intalnit asa ceva. Si ce este cel mai interesant, evreii care tin traditia si religia iudaica pana in ziua de azi, de la bazele careia a pornit si invatatura crestina, nu considera Duhul Sfant ca o personalitate aparte. De cati am intrebat si de rabini, si pe forumuri evreiesti, niciunul nu considera asa ceva. Deci cum explicati ca evreii care au pe Duhul sfant de la inceputul veacurilor in traditia si religia lor nu considera pe Duhul sfant ca o personalitate aparte. Si ati vorbit de plural, plural poate fi si 2 persoane, si in biblie nu este scris ca omul este unica fiinta dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, si daca nu este scris nu inseamna ca in cer nu poate fi si alte fiinte sau chiar incgerii care is create dupa chipul lui Dumnezeu. Si daca sa vorbim de fii, in biblie se mentioneaza de multe ori ca Dumnezeu are mutli fii, chiar atunci cand se vorbea de vremea lui noe cand traiau uriasi pe pamant, se spune cuvantul fii lui Dumnezeu. De ce ma intereseaza anume vechiul testament, pentru ca multe elemente in crestinism au fost adaugate de diferite culturi in diferite perioade, cruce nu era si apoi a fost adaugata de la egipteni care aveau culutul crucii chiar inainte de cristos, dupa aia mai este si fecioara maria, care a fost introdusa la greci caci acei aveau cultul femeii in religiile lor, si ce e interesant cultul trinitatii, a existat inca din timpuri stravechi inaintea Domnului Isus in cultura egipteana. Deci aduceti-mi dovezi clare despre Duhul sfant din vechiul testament. Va multumesc

 4. Dragă Andrei,

  Răspunsul la întrebarea ta îl poţi găsi în acest articol click pentru a accesa pagina.

 5. virtuoso on said:

  Si pana la urma tot de noul testaent a fost nevoie pentru demonstrarea trinitatii in vechiul testament. Trinitatea este o tema care apare in toate religiile si culturile, ceea ce difera e doar forma. Unii o privesc intr-un mod mai abstract (ceea ce, cred eu, e mai aproape de avdevar) iar altii o privesc intr-un mod concret ( ceea ce e mai simplu de inteles ).

 6. marcu on said:

  P.S.Ca sa intelegeti corect afirmatiile de la punctul 4,va amintesc faptul ca Isus a spus despre Sine ca este Calea…spre cine ? Desigur ca este Calea spre Tatal,Iehova,fiind Mare Preot si Unic Mijlocitor (Mediator)intre noi si Dumnezeu.Dvs.,care il considerati pe Isus Dumnezeu Atotputernic,egal si de aceeasi substanta cu Tatal( conform Crezului Atanasian-„constitutia” dogmei trinitatii) cum intelegeti rolul lui Isus de Unic Mijlocitor intre noi si Dumnezeu ? Adica mijloceste intre noi si El Insusi ?? Pt.ca,daca ar face parte cu adevarat din acea ilogica trinitate,asa ar fi … Nu observati CATA LIPSA DE LOGICA ??

 7. 🙂 imi pare rau ca abia acum ati inceput sa cuatati logica… dar nu e nimi fara logica in trinitate. Biblia vorbeste clar ca Isus este Dumnezeu. Nu poti nega acest lucru motivand acest lucru ca NU E LOGIC… Isus, deseori a incercat sa spuna aceste lucruri fariseilor si Evreilor, si ei se suparau pe EL si ziceau ca EL, Isus se face deopotriva cu Dumnezeu. Deci, daca ei, EVreii acu inteles acest lucru, de ce voi va impotriviti atat de mult?! pentru ca daca veti recunoaste acest lucru, toata invatatura Turnului de veghe va fi fara logica…

 8. marcu on said:

  Cand,unde si cum a incercat Isus sa spuna asa ceva ?? Dvs.veniti cu astfel de argumente? Ii cunoasteti gandurile,intentiile pe care le avea ? Si mai sustineti ca Isus a ezitat sa le spuna lor adevarul de teama ?? Cum poate sa spuna Dumnezeu: ELI,ELI LAMA SABACTANI ??
  Cum poate Dumnezeu sa moara ??
  Fariseii l-au acuzat in mod fals,pt.ca,afirmau ei,spunand despre Sine CA ESTE FIUL LUI DUMNEZEU se face deopotriva cu Dumnezeu…De ce nu cititi atent textul biblic ??
  Ca Biblia il numeste pe Isus Dumnezeu,eate indubitabil.Insa,Biblia face distinctie neta intre dumnezeirea Lui si a Tatalui,atentionandu-ne prin Pavel ca NOI AVEM UN SINGUR DUMNEZEU,TATAL !! Cum puteti sa ignorati un text atat de clar,de lipsit de echivoc ?Va intreb: dvs,aveti-la fel ca Pavel- un singur Dumnezeu-Tatal ??
  Si…de ce mi-ati cenzurat comentariul in care am argumentat punctual despre trinitate ??

 9. marcu on said:

  Puteti sa explicati -din punct de vedere trinitar si in acord cu acesta-spusele lui Pavel: „capul femeii este barbatul capul barbatului este Christos,iar capul lui Christos este Dumnezeu „??
  Ne puteti spune cum se face ca pe Dumnezeu nu l-a vazut nimeni…pe Isus l-au vazut multi,chiar dupa Inviere cand avea trup de slava si se intrupa…si totusi,dvs.sustineti ca Isus este Dumnezeu Atotputernic ?? Cum puneti in acord cele doua chestiuni contradictorii ??
  Ne puteti spune cum se face ca Stefan,inainte de a fi omorat cu pietre,vede intro viziune GLORIA LUI DUMNEZEU(pt.ca ,nu-i asa,NU-L PUTEA VEDEA PE DUMNEZEU…) SI PE DOMNUL ISUS LA DREAPTA SA.Deci,IL VEDE PE DOMNUL ISUS !! Iar Isus era in cer,in glorie,la dreapta Tatalui !! Dar STEFAN NU L-A VAZUT PE DUMNEZEU….Si…unde era Duhul Sfant,pt.ca nu-l pomeneste ?…..
  Astept cu interes raspunsurile dvs….

 10. Draga Marcu.

  Dvs. gresiti in toate aceste ganduri pentru plecati de la ideea ca atunci cand vorbim ca Isus si Tatal sunt una credeti ca aceasta sustine ca sunt o persoana. NU. Sunt una ca si natura. Isus de buna voia a lasat slava cereasca si, apoi a primit- o inapoi.
  Nimeni nu pune la indoiala ca Dumnezeu este capul lui Hristos. Noi sustinem ca si Hristos este DUMNEZEU, asa cum spune Biblia!
  https://maranatta.wordpress.com/2009/10/05/argumentele-ignorate-de-martorii-lui-iehova-despre-dumnezeirea-lui-isus-hristos/
  Voi spuneti ca Hristos nu este Dumnezeu… ci defapt este… dar unul mai mic… asa ca diavolul, sustineti voi. EREZIE!
  Isus a marturisit mereu ca El este una cu Tatal.
  Biblia spune clar: Joh 1:1 La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu.”
  Sorry, dar voi ati schimbat in Biblia voastra acest verset pentru ca va da jos toata doctrina… in articolul adus mai sus ca exemplu sunt mai multe dovezi ale dumnezeirii lui Hristos. Deci Hristos este si El Dumnezeu. Dar este unul singur Dumnezeu nu? Cum se face ca sunt doi atunci? Si inca Biblia ne vorbeste despre Dumnezeu Duhul Sfant! APar trei? NU! Este unul singur Dumnezeu! unul Doar! Mat 28:19 Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.
  Mat 28:20 Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin.
  Un Dumnezeu, UNUL SINGUR! Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant!

 11. marcu on said:

  1.Biblia ne spune ca Dumnezeu este Duh(Spirit) si nicidecum ca Duhul este Dumnezeu.Citati versetul unde scrie asa ceva …Ca Dumnezeu,Isus,toate creaturile ceresti sunt duhuri,este cert.Invers insa…niet.Nu se potriveste…
  2.Sa luam Ioan 1:1 din textul original si veti vedea ca este corect UN DUMNEZEU.De altfel,nu suntem primii care am tradus asa.Va pot cita alte 15-20 de traduceri…Traducerea cu „si Cuvantul era Dumnezeu” nu este corecta,pt.ca intra in contradictie cu versetul I Cor.8:6,pe care nu inteleg de ce il ocoliti mereu.
  3.Cu botezul in numele Tatalui,al Fiului si al Spiritului Sfant,este altceva.Nu reiese de aici ca ar fi vorba despre trei Dumnezei…Isus il numeste pe Tatal „singurul Dumnezeu adevarat”(Ioan 17:3) .A mintit cumva ?? Pavel spune: avem UN SINGUR DUMNEZEU-TATAL !! A mintit cumva ??
  Botezul se face in Numele Tatalui,pt.ca Tatal este singurul Dumnezeu adevarat.Al Fiului,pt.ca Fiul este Calea spre Dumnezeu,singurul Mijlocitor,Marele Preot,fara de care nu poti avea o relatie cu Dumnezeu.Al Spiritului Sfant,pt.ca este Ajutorul de la Dumnezeu pt.a putea sa intelegem scripturile si sa rezistam atacurilor lui Satan.
  V-am rugat sa comentati trinitar viziunea lui Stefan…dar vad ca o ignorati.

 12. Draga Marcu…

  Am impresia ca nici nu ati citit articolul dar comentati si dvs asa, ca sa aduceti argumentele…
  Defapt, nu vi se permite sa cititi alte publicatii decat ale Turnului de Veghe. Se extinte aceasta interdictie si asupra internetului sau doar asupra Tiparului?

 13. marcu on said:

  Stimate domn…ma faceti sa rad…sunteti amuzant…pai eu am comentat punctual comentariul dvs.Daca nu aveti replica,veniti cu: „aveti interdictie”…Din fericire,inca nu avem.Dar va mai fi asa ceva.Desigur insa ca NOI am fost sub interdictie,nu dvs.Pt.ca,(nu-i asa ?),lumea uraste ce nu-i apartine …
  Si..da,comentez CU ARGUMENTE BIBLICE,pt.ca eu le am.

 14. virtuoso on said:

  Desi de cativa ani buni nu mai sunt un crestin, religia a ramas unul din interesele mele. Ca un observator obiectiv, atat cat se poate, nu pot sa nu observ anumite lucruri. In primul rand, este evident, domnule Adrian, ca va eschivati. Ceea ce nu e chiar asa de evident, e motivul din spatele eschivei. Nu aveti argumente? Apelati la teologie, se pricepe de minune sa inventeze argumente. Daca dumneavoastra nu va pricepeti la inventii teologice, macar fiti la curent cu noile inventii ca doar aveti un blog religios. Un lucru care ma deranjeaza foarte tare, tocmai din cazua asta n-am putut sa ma abtin de la a lasa un comentariu, este ipocrizia. Pretindeti ca sunteti un crestin dar atacati cu ironie si superioritte alte religii. Domnul Marcu a pus doar niste intrebari si le-a pus intr-un mod cat se poate de decent.

  Domnule Adrian, ganditi-va la ce inseamna a fi crestin. Uitandu-ma in jur tind sa cred ca Nietzsche avea dreptate cnd a spus „a existat un singur crestin iar acela a murit pe cruce”.

 15. Draga Marcu.

  Nu ma raspuns la comentariul dvs pentru ca raspunsul pare a fi dat in asa fel, de parca nici nu ati citit articolul… Dar totusi, daca insistati, va raspund:

  1. Biblia vorbeste clar ca Duhul este Dumnezeu, aici ati gresit. Observati textul din Faptele Apostolilor cap. 5.

  Act 5:1 Dar un om, numit Anania, a vandut o mosioara, cu nevasta sa Safira,
  Act 5:2 si a oprit o parte din pret, cu stirea nevestei lui; apoi a adus partea cealalta, si a pus-o la picioarele apostolilor.
  Act 5:3 Petru i-a zis: „Anania, pentru ce ti-a umplut Satana inima ca sa minti pe Duhul Sfant, si sa ascunzi o parte din pretul mosioarei?
  Act 5:4 Daca n-o vindeai, nu ramanea ea a ta? Si, dupa ce ai vandut-o, nu puteai sa faci ce vrei cu pretul ei? Cum s-a putut naste un astfel de gand in inima ta? N-ai mintit pe oameni, ci pe Dumnezeu.“
  Deci, sa facem o concluzie. Anania a mintit pe Duhul Sfant. Nu poti minti o putere. Poti minti o persoana. Apoi, Pentru Spune ca nu a mintit pe altcineva decat pe Dumnezeu! Duhul Sfant este numit Dumnezeu. puteti citi mai multe argumente aici https://maranatta.wordpress.com/2009/12/31/personalitatea-duhului-sfnt-n-v-t-si-n-t/

  2. Nu ma eschivez de la versetul din Corinteni. E tocmai ceea ce crede orice crestine. Credem in doar un Dumnezeu, Tatal si Fiul Sau care a fost jertfit pe Cruce pentru pacatele noastre. Am repetat si in alte comentarii. Exista doar un Singur Dumnezeu. Crestinii cred doar intr-un singur Dumnezeu. Si Biblia prezinta o unitate trinitariana in acesta privinta: Tatal Fiul si Duhul Sfant. V-am aratat mai sus ca Biblia Il numeste si pe Duhul Sfant Dumnezeu. Am aratat in articolul de mai sus ca Isus este prezentat ca si Dumnezeu. Versetul prezentat mai sus nu este deloc in contradictie.
  În N.T. Hristos de mai multe ori este numit Dumnezeu
  Ioan 1.1 – La început era Cuvîntul, şi Cuvîntul era cu Dumnezeu, şi Cuvîntul era Dumnezeu.
  Ioan 20.28 – Drept răspuns, Toma I-a zis: ,,Domnul meu şi Dumnezeul meu!“

  1 Ioan 5.20 Ştim că Fiul lui Dumnezeu a venit, şi ne-a dat pricepere să cunoaştem pe Celce este adevărat. Şi noi sîntem în Celce este adevărat, adică în Isus Hristos, Fiul Lui. El este Dumnezeul adevărat şi viaţa vecinică. De asemenea este numit Dumnezeu şi Salvator
  2 Petru 1.1 Petru, rob şi apostol al lui Isus Hristos, către ceice au căpătat o credin ă de acelaş pre cu a noastră, prin dreptatea Dumnezeului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos
  Tit 2.13 – aşteptînd fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mîntuitor Isus Hristos
  2 Petru 1.11 – în adevăr, în chipul acesta vi se va da din belşug intrare în ‘mpărăţia vecinică a Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos.
  2 Pentru 2.20 – în adevăr, dacă, dupăce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoaşterea Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos, se încurcă iarăş şi sînt biruiţi de ele, starea lor de pe urmă se face mai rea decît cea dintîi. (vezi şi 2 Petru 3.2, 3.18)
  Deci, Isus este Dumnezeu. Este UNA CU TATAL.
  Noi, credem intr-un singur Dumnezeu. Martorii cred in mai multi Dumnezei: Dumnezeu Tatal, Dumnzeu Isus, care,dupa parerea martorilor este un dumnezeu creat de tatal, un dumnezeu asa, mic, dupa parerea lor, ca si diavolul care tot dumnezeu il numesc si pe el. Iata diferenta. Noi credem intr-un Singur Dumnezeu, martorii pretind ca Dumnezei sunt mai multi…

  3. Nu a mintit nimenti cand a mintit ca avem un singur Dumnezeu. Problema ca Biblia trebuie inteleasa in context. Iar atunci cand Biblia vorbeste ca Dumnezeu Tatal este Dumnezeu, si Dumnezeu Fiul este Dumnezeu, Si Duhul Sfant este Dumnezeu (v-am adus mai multe argumente despre aceasta) atunci reiese clar ca nu te poti opri doar la un verset si sa inchizi ochii la toate celelalte. Exista un singur Dumnezeu: Tatal, Fiul Si Duhul Sfant.

  Iar referitor la faptul ca v-am pus intrebare despre interdictie: nu am facut nici o ironie. Stiu din marturia martorilor ca ei nu au dreptul sa citeasca alta literatura decat a martorilor. de aceea si v-am intrebat. In plus am observat ca dati intrebari care clar sunt aratate in articol. Stiu ca cititi comentariile mele, dar nu am inteles de ce ignorati continutul articolului, de aceea si am intrebat.

  Am o intrebare si eu la dvs.
  Va rugati in adunarea voastra rugaciunea Tatal nostru cu totii?

 16. marcu on said:

  Nu,stimate domn Adrian: in adunarile noastre ,rugaciunile sunt rostite de un singur frate…noi nu vorbim de-a valma.
  Si,da,uneori fratele spune si Tatal Nostru…desigur ca nu intotdeauna,pt.ca Isus nu a spus sa ne rugam numai asa.Eu,personal,rostesc aceasta rugaciune cel putin odata in fiecare zi.
  Sa comentez punctual.
  3.Biblia nu spune :exista un singur Dumnezeu,Tatal,Fiul si Duhul Sfant,ci spune ca „avem UN SINGUR DUMNEZEU-TATAL”…Si,sigur ca nu trebuie sa ne „oprim” la unul sau mai multe versete,insa nici nu avem voie sa le ignoram si indeosebi sa le contrazicem,asa cum faceti dvs.aici.
  2.Nu are sens sa citati versete care nu dovedesc nicidecum natura trinitara a lui Dumnezeu.Noi nu credem in mai multi Dumnezei.Credem doar in Tatal Iehova,prin Fiul Sau Isus,care,desi are natura divina,nu este Atotputernic,il numeste pe Tatal „Dumnezeul Meu” (gasiti undeva invers…ca Tatal il numeste asa pe Isus ??)…
  Si…unde scrie in Biblie ca Duhul Sfant este Dumnezeu ?? Din Fapte trageti la tema…versetul 4 vine in completare,nu repeta versetul 3.
  Spuneti ca nu va eschivati de la I Cor.8:6.Pai,atunci,aplicati ce scrie acolo:Un singur Dumnezeu TATAL..Nu si altii…Dvs.mai adaugati doi,cu stoicism,,,fara sa va deranjeze ca AVEM UN SINGUR DUMNEZEU-TATAL…asa ca Enoh,noe…Avraam…etc.etc.Oare acestia nu l-au cunoscut pe Dumnezeu??Nu vreti sa cugetati la aceste aspecte ??
  1.Acolo,Isus foloseste un procedeu numit personificare.In Biblie citim ca „intelepciunea are copii” -Luca 7:35…Romani 5:14,21-pacatul si moartea sunt regi care domnesc…Observati ?? Are intelepciunea copii asa fizic ??
  A intelege ca Spiritul Sfant este Dumnezeu,intra in contradictie cu unele versete deja amintite in mod repetat.

 17. unknown on said:

  ORGANIZATIA MARTORILOR LUI IEHOVA a produs propria ei versiune falsă a Bibliei. Această versiune este numită „Traducerea Lumii Noi” („New World Translation”). Ea conţine schimbări deliberate ale multor versete ale Scripturii. Aceste schimbări încearcă să ascundă faptul că învăţătura Martorilor lui Iehova este nebiblică şi falsă.

  Organizaţia Martorilor lui Iehova neagă că Iisus Hristos este Dumnezeu. În schimb, Martorii susţin că Isus Hristos este un înger creat. Arhanghelul Mihail.

  Cu toate acestea, Biblia ne învaţă cu claritate că Isus Hristos, Fiul, este Dumnezeu. De pildă, Evrei 1:8 afirmă că: „Fiului I-a zis: ,,Scaunul Tău de domnie, Dumnezeule, este în veci de veci…” Multe alte versete biblice susţin acelaşi lucru. Vezi, Ioan 1:1, 14, Ioan 20:26-28, Faptele Apostolilor 20:28, Romani 1:3, 8-9, 2Petru 1:1.

  Martorii lui Iehova, de asemenea, neagă învierea trupească a Domnului Isus Hristos. În schimb ei susţin că trupul lui Isus s-a dizolvat în gaze. Charles Taze Russell, fondatorul organizaţiei lor a afirmat că, „Omul Isus, este mort, mort pentru totdeauna” (din, „Studii în Scripturi”, vol.5, 1899, pag.454).

  Cu toate acestea Biblia ne învaţă clar că trupul lui Isus a fost readus la viaţă (reînviat). De pildă, în Luca 24:39 Isus spune, „Uitaţi-vă la mâinile şi picioarele Mele, Eu sunt; pipăiţi-Mă şi vedeţi: un duh n-are nici carne, nici oase, cum vedeţi că am Eu”. Mai priviţi şi la, Ioan 2:19-21, Ioan 20:26-28, 1Corinteni 15:6, 14.

  Martorii lui Iehova neagă că Duhul Sfânt este Dumnezeu. În schimb aceştia învaţă că Duhul Sfânt este o forţă impersonală, asemenea electricităţii. Însă, Biblia ne învaţă cu claritate că Duhul Sfânt este Dumnezeu. În Faptele Apostolilor, cap. 5, versetele 3 şi 4 vedem că, ,,Petru i-a zis: ,,Anania, pentru ce ţi-a umplut Satana inima ca să minţi pe Duhul Sfânt…N-ai minţit pe oameni, ci pe Dumnezeu.” De asemenea, mai vedeţi şi, Ioan 14:16-17; 16:13-15, Romani 8:26-27, 2Corinteni 3:6, 17-18 sau, Efeseni 4:30.

  Martorii lui Iehova neagă că mântuirea de la Dumnezeu este un dar fără plată pe care nu putem să-l dobândim sau să-l câştigăm singuri. În schimb, ei susţin că pentru a scăpa de judecată omul trebuie să intre în organizaţia lui Iehova ca martor şi să trudească în rândurile ei.

  Cu toate acestea Biblia învaţă limpede că mântuirea nu poate fi câştigată prin merit, ci este primită doar în dar de la Dumnezeu. Efeseni 2:8-9 spune, ,,Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” Mai priviţi şi la, Romani 4:1-4, Galateni 2:16, Tit 3:5.

  Martorii lui Iehova neagă şi pedeapsa nesfârşită (eternă) a celor păcătoşi. În schimb, aceştia învaţă că cei nelegiuiţi vor fi doar anihilaţi şi că vor înceta să mai existe.

  Însă, Biblia susţine cu claritate pedeapsa veşnică a celor nemântuiţi: Matei 25:41, 46 ,,Apoi va zice celor de la stânga Lui: ,Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care a fost pregătit diavolului şi îngerilor lui! …Şi aceştia vor merge în pedeapsa veşnică, iar cei neprihăniţi vor merge în viaţa veşnică.” Vezi şi, Matei 18:8, 2Tesaloniceni 1:8-9, Apocalipsa 14:10, 11; 20:10, 15.

  Martorii lui Iehova neagă că oamenii au un suflet (sau, spirit) care dăinuieşte şi după moarte. În schimb, ei învaţă că, asemenea animalelor şi omul încetează să mai existe după moarte.

  Cu toate acestea, Biblia ne învaţă cu claritate că duhul (sufletul) omului continuă să aibe o existenţă conştientă, după moarte: 2Corinteni 5:8 ,,Da, suntem plini de încredere, şi ne place mult mai mult să părăsim trupul acesta, ca să fim acasă la Domnul.” Mai priviţi şi la, Luca 16:19-31, Filipeni 1:23-24, Apocalipsa 6:9-11.

  Martorii lui Iehova susţin şi învăţă că viaţa veşnică în prezenţa lui Dumnezeu este rezervată doar unui grup select. Astfel ei spun că doar un grup special de 144.000 de Martori ai lui Iehova pot fi născuţi din nou şi pot trăi veşnic alături de Dumnezeu, în ceruri. Toţi ceilalţi Martori vor rămâne pe pământ.

  Cu toate acestea Biblia învaţă cu claritate că toţi cei ce-şi pun încrederea în Isus Hristos vor avea parte de viaţă veşnică în prezenţa lui Dumnezeu. Biblia se referă la acest grup ca fiind o gloată/mulţime inumerabilă: Apocalipsa 7:9, 15 ,,După aceea m-am uitat, şi iată că era o mare gloată, pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice seminţie, din orice norod şi de orice limbă, care stătea în picioare înaintea scaunului de domnie şi înaintea Mielului…Pentru aceasta stau ei înaintea scaunului de domnie al lui Dumnezeu, şi-I slujesc zi şi noapte în Templul Lui.” Mai priviţi şi la, Ioan 3:15; 5:24; 12:26, Efeseni 2:19, Filipeni 3:20, Coloseni 3:1, Evrei 3:1; 12:22, 2Petru 1:10, 11.

  Martorii lui Iehova neagă natura trinitară – trei într-unul – a lui Dumnezeu (doctrina Trinităţii) şi susţin că Satana este cel ce-a inventat doctrina Trinităţii. Ei resping toate versetele biblice care-l identifică atât pe Isus Hristos ca Dumnezeu, cât şi pe Duhul Sfânt ca Dumnezeu.

  Cu toate acestea Biblia învaţă limpede că atât Fiul cât şi Duhul Sfânt sunt alături de Tatăl, Dumnezeu. Pe lângă versetele care învaţă că există un singur Dumnezeu (Isaia 43:10; 44:6, 8), se găseşte Matei 28:19, unde Isus vorbeşte la singular despre numele Tatălui, Fiului şi al Duhului Sfânt, ne demonstrează că Dumnezeu este o Trinitate, adică o Fiinţă ce există ca trei Persoane.

  Nu este oare primejdios să aparţii unei organizaţii ce neagă principalele învăţături ale Bibliei?

  Martorii lui Iehova au un trecut de profeţii false neîmplinite.

  Liderii Martorilor lui Iehova pretind să vorbească cu autoritate profetică în Numele lui Iehova Dumnezeu, însă au emis mai multe profeţii care nu s-au adeverit. De exemplu, ei au prezis că Armaghedonul şi sfârşitul lumii vor veni în anul 1975. Pentru a acoperi această profeţie neadeverită, majoritatea Martorilor din zilele noastre neagă că această prezicere s-ar fi făcut vreodată, deşi acest fapt se poate dovedi cu uşurinţă în propria lor literatură.1

  Organizaţia Martorilor lui Iehova a mai prezis că sfârşitul lumii va veni şi în anii 1914, 1915, 1918, 1925 şi 1942. Martorii au profeţit că Avraam, Isaac şi Iacov trebuiau să învieze şi să revină pe pământ în anul 1925. Au greşit în fiecare dintre preziceri.2

  Biblia declară că profeţia neîmplinită este caracteristica de bază a unui profet fals (vezi, Deuteronomul 18:21-22).

 18. unknown on said:

  În ciuda numeroaselor ei profeţii false, organizaţia Martorilor lui Iehova pretinde că ea este singura religie adevărată şi că doar membrii ei sunt singurii creştini adevăraţi. Organizaţia afirmă că nimeni nu poate afla adevăruri spirituale dacă nu face parte din ea. De asemenea, mai susţine că mântuirea se obţine doar intrând în organizaţie şi că toţi ceilalţi, cu excepţia Martorilor lui Iehova, vor fi distruşi la Armaghedon. Organizaţia Martorilor lui Iehova pretinde ca membrii ei să asculte şi să accepte fără discuţie orice poruncă şi interpretare oferită de către organizaţie.
  Spre exemplu, organizaţia interzice membrilor ei primirea sângelui prin transfuzii. Martorul individual este de preferat mai degrabă să moară, sau să-şi lasă copiii să moară, decât să încalce această poruncă, deşi Scripturile nu afirmă nicăieri că transfuziile de sânge ar fi un păcat. Orice Martor al lui Iehova care nu respectă această interdicţie i se spune că va fi nimicit în apropiatul Armaghedon, vremea judecăţii finale.
  În felul acesta liderii folosesc frica şi intimidarea pentru a-i ţine pe membrii în supunere faţă de organizaţie. De asemenea, liderii Martorilor lui Iehova au făcut preziceri ale sfârşitului lumii pentru a inspira teamă urmaşilor lor.
  Nu este oare primejdios să te supui unei organizaţii ce-şi foloseşte autoritatea în mod abuziv?
  Aceste patru puncte, de mai sus, ilustrează primejdiile spirituale asociate Martorilor lui Iehova şi organizaţiei lor. Acum poate vă întrebaţi, care este „vestea bună” a Bibliei? Următoarele patru puncte prezintă adevărata Evanghelie a Domnului Isus Hristos aşa cum se găseşte în Biblie.

 19. unknown on said:

  CUM SĂ NE ÎMPĂCĂM CU DUMNEZEU

  Mesajul Bibliei poate fi rezumat în patru idei principale:

  1. Păcatele noastre ne despart de Dumnezeu adevărat şi viu.

  „Căci toţi au păcătuit, şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu.” (Romani 3:23)

  „Fiindcă plata păcatului este moartea: dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru.” (Romani 6:23)

  2. Noi nu ne putem mântui singuri.

  „Căci nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui, prin faptele Legii, deoarece prin Lege vine cunoştinţa deplină a păcatului.” (Romani 3:20)

  „El ne-a mântuit, nu pentru faptele, făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt.” (Tit 3:5)

  3. Isus Hristos este soluţia lui Dumnezeu pentru problema păcatului nostru.

  „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.” (Ioan 3:16)

  „Hristos, de asemenea, a suferit odată pentru păcate, El, Cel neprihănit, pentru cei nelegiuiţi, ca să ne aducă la Dumnezeu.” (1Petru 3:18a)

  4. Fiecare, în mod personal, trebuie să-l primim pe Isus Hristos, prin credinţă pentru a primi iertarea păcatelor şi viaţa veşnică.

  „Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu.” (Ioan 1:12)

  „Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit.” (Romani 10:9)

  Dacă aceste adevăruri din Cuvântul lui Dumnezeu ţi-au mişcat inima ta, atunci poţi să-i răspunzi chiar în acest moment cerându-i Lui să-ţi ierte păcatele tale şi să-ţi dea o viaţă nouă în Hristos. Următoarea rugăciune simplă te poate călăuzi în exprimarea propriei tale credinţe puse în Isus Hristos pentru mântuire.

  „Atotputernicule şi milostivule Dumnezeu, recunosc că am păcătuit împotriva ta prin faptele mele, prin cuvintele şi prin gândurile mele. Mărturisesc că sunt lipsit de sfinţenia ta şi că nu mă pot mântui singur. Îţi mulţumesc pentru că l-ai trimis pe Fiul Tău, pe Isus Hristos, pentru a-şi vărsa sângele Lui pentru mine. Te rog, iartă-mă de toate păcatele mele şi îmi pun toată încrederea mea în Isus Hristos care a murit în locul meu, şi a înviat din morţi. Amin.”

 20. Dianna on said:

  Domnule Adrian reflectati o clipa la textul din 1Corinteni 15:28 `Insa,cand toate lucrurile ii vor fi supuse,atunci si Fiul insusi se va supune Celui ce i-a supus toate lucrurile,pentru ca Dumnezeu sa fie totul pentru toti`.Nu se observa clar de aici ca Isus nu este Dumnezeul atotoputernic din moment ce se spune ca Isus ii se va supune Tatalui sau,care evident este superior.Daca ar fi fost Isus egal cu tatal sau,sau daca ar fi fost una si aceasi persoana nu i s-ar mai fi supus,nu? Insa scripturile dovedesc clar ca Isus se supune Tatalui sau.Si sunt mai multe dovezi de acest gen ce se gasesc in Evangheli,nu inteleg de ce dumneavostra nu le sesizati…

 21. Draga Dianna, sesizez toate aceste texte, desi sunt doar cateva si ele nu neaga Dumnezeirea lui Hristos. Am vorbit despre aceasta in mai multe article.

  Ca sa nu ma repet, voi raspunde pe scurt: De ce nu sesizati cele 99 % din versete care arata clar ca Isus este Dumnezeu Atotputernic, si va axati doar pe cele 1 % care nu le intelegeti corect si le rastalmaciti pentru a demonstra ca Isus nu este Dumnezeu?! Sa stiti sigur : Joh 3:36 Cine crede în Fiul, are viaţa vecinică; dar cine nu crede în Fiul, nu va vedea viaţa, ci mînia lui Dumnezeu rămîne peste el.”
  Joh 6:47 Adevărat, adevărat, vă spun, că cine crede în Mine, are viaţa vecinică.
  Joh 8:19 Ei I-au zis deci: „Unde este Tatăl Tău?” Isus a răspuns: „Voi nu Mă cunoaşteţi nici pe Mine, nici pe Tatăl Meu. Dacă M’aţi cunoaşte pe Mine, aţi cunoaşte şi pe Tatăl Meu.”
  Deci, nu Il poti cunoaste pe Tatal, fara sa Il cunosti pe Isus!!!

  Joh 5:21 În adevăr, după cum Tatăl înviază morţii, şi le dă viaţă, tot aşa şi Fiul dă viaţă cui vrea.

  Joh 5:22 Tatăl nici nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului,
  Joh 5:23 pentru ca toţi să cinstească pe Fiul cum cinstesc pe Tatăl. Cine nu cinsteşte pe Fiul, nu cinsteşte pe Tatăl, care L-a trimes.

  SA IL CINSTEASCA PE FIUL CUM IL CINSTESC PE TATAL … cred ca aici ma opresc… nu e nevoie sa mai aduc argumente… acest verset a lamurit totul.

  Intrebarea mea, pentru dvs, draga Dianna, este: Il cinstesti pe Fiul La fel ca si pe Tatal, sau cumva te eschivezi de la acest lucru?! Tine minte aceste lucruri si nu lasa ca cineva sa ti le RASTALMACEASCA inabusind adevarul din ele.

 22. Brenca Iancu Ionel on said:

  Scriu pentru Adrian si Violeta si multi altii care sant orbi de-a binelea, si care au spus despre Martori ca nu sant lasati sa CITEASCA alte carti decat publicatiile Societatii.Aflati ca nu sant Martor ,dar am citit cu placere publicatii multe ,si m-am documentat bine apoi sa vad daca ceea ce se spunea acolo e adevarat sau nu. Si aflati ca am cumparat de atunci incoace FOARTE MULTE CARTI DE SPECIALITATE tocmai pentru a vedea daca Martorii spun adevarul cu privire la Dumnezeu.Deci carti despre: ETNOLOGIE( unde se poate afla cel mai bine ORIGINEA multor sarbatori asa zis crestine), carti despre SIMBOLISTICA RELIGIOASA( gen ,Civilizatia Cucuteni ,,Tisa ,Simboluri Patrimoniale,, Semnele Cerului etc),SI IN TOATE ACESTE CARTI AM GASIT DESTULE ARGUMENTE care arata ca in cadrul practicilor si ritualurilor si simbolurilor religioase din Biserica Ortodoxa si Catolica exista PAGANISM CAT CUPRINDE, atat simboluri cat si invataturi.Deci nu mai e nevoie sa vorbesc de vreun verset sau altul ca nu are rost ,din moment ce exista atatea ARGUMENTE EXTRABIBICE.

 23. Draga Ionel,

  🙂 ne-ai facut orbi fara sa observi ca te-ai contrazis in comentariul tau. Ai zis ca nu esti martor, iata de ce ai si citit alta literatura, daca te-ai fi documentat, Martorii nu au dreptul sa faca acest lucru. Iar daca spun ca au dreptul, sunt mincinosi cei ce scriu in Turnul lor de Veghe ca nu au dreptul, sau cei ce zic ca citesc si defapt nu fac acest lucru.
  Iar inainte de aduce anumite invinuiri anumitor biserici, adu argumente, nu doar enumera unor cartile care ca si cum le-ai citit. Eu daca afirm ceva, aduc argumente, scriu articolele cu argumente, surse citate.

 24. Lisa on said:

  Cei buni vorbesc bine si frumos, cei rai vorbesc rau si urat…dupa roadele lor ii veti cunoaste…

 25. Un vizitator on said:

  1. Exact dupa chipul lui Dumnezeu. Si Cristos avea si are chipul lui Dumnezeu, chiar Biblia spune asta la Coloseni 1:15 El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, Cel întâi născut din toată zidirea.
  Iar in versetul urmator se arata ca Dumnezeu la folosit pe Cristos ca sa faca toate lucrurile care sunt in ceruri si pe pamant. Coloseni 1:16 Pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în ceruri şi pe pământ, cele văzute şi cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpâniri. Toate au fost făcute prin El şi pentru El.
  Astfel au lucrat impreuna si mi se pare corect sa se spuna Noi.
  2. Interesanta afirmatie. Oare despre crezi ca se vorbeste in Daniel 2:13 si 14. Cine este Cel Îmbătrânit de zile si unul ca un fiu al omului?
  3. Mi se pare normal sa spuna Noi, versetul 2 din Iasai 6 arata ca mai erau si serafimi, iar unul din ei chiar a vorbit cu Isaia.
  4. Studiaza Isaia 40:3 in textul original evreiesc http://www.e-sword.net/downloads.html ca sa vezi despre cine se vorbeste in el.
  In textul original gasesti si despre a cui duh se vorbeste in Isaia 40:13.
  Si in Geneza 1:2 la fel se vorbeste despre duhul lui Dumnezeu. Mi se pare o interpretare gresita ca acesta ar sustine intr-un mod sau altul trinitatea. In Ioan 4:24 se spune ca Dumnezeu este Duh. Si ingerii si Cristos la fel sunt duhuri. Mai fa cercetari in privinta asta!
  Daca se spunea in Isaia 40:3 sau Geneza 1:2 ca spiritul facea ceva, atunci oameni ar fi interpretat ca se refera la ingeri, diavol, Cristos sau Dumenezeu. Dar este scris exact „duhul lui Dumnezeu”.
  5. Nu vad cum Zaharia 2.8-9 sustine trinitatea! Cand israeliti ascultau de Dumnezeu, Bliblia spune ca dumenezeu era in mijlocul lor.
  Deuteronomul 7:21 Să nu te înspăimânţi de ei; căci Domnul Dumnezeul tău este în mijlocul tău, Dumnezeul cel mare şi înfricoşat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: