Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

Personalitatea Duhului Sfânt în V.T. şi N.T.


Întrebare: “Unde in vechiul testament exista versete clare care vorbeşte despre Duhul Sfânt ca personalitate. Mă interesează in vechiul testament pentru ca de ex. eu in vechiul testament nu prea am întâlnit aşa ceva.”

Biblia ne vorbeşte despre personalitatea Duhului Sfânt, încă din prima carte – Geneza (Facerea). El este prezentat ca participant la creaţia lui Dumnezeu, ca o personalitate distinctă.

Genesa 1:2 Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intuneric, si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor.

Tot în prima carte a Bibliei, la crearea omului, Dumnezeu spune:

Genesa 1:26 Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care se misca pe pamant.“

Biblia ne vorbeşte despre un plural al dumnezeirii.  Aici trebuie de specificat cuvântul folosit pentru Dumnezeu. Numele ELOHIM – “El” este dumnezeire, iar “Him” este terminaţia ce arată pluralul în limba ebraică. Unii au sugerat că acestea sunt plurale ale maiestăţii, un mod de vorbire folosit de un rege care, de exemplu ar afirma: “Suntem bucuroşi să-şi îndeplinim cerinţa”.  Totuşi în ebraica V.T. nu există alte exemple de monarh care să folosească verbe sau pronume la plural ca să se refere la el însuşi prin această formulă de “plural al maiestăţii”. Alţii sugerează că Dumnezeu ar vorbi unor îngeri. Dar îngerii n-au participat la actul  de creare a omului, iar omul n-a fost creat după chipul şi asemănarea îngerilor, aşa că nici  această opinie nu este veridică. Este clar că sunt implicate mai multe persoane. Acelaşi lucru poate fi afirmat şi despre

Genesa 3.22  Iată că omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscând binele şi răul.

Genesa 11.7 “Haidem! Să Ne coborâm şi să le încurcăm acolo limba”

Isaia 6.8 “Pe cine să trimit şi vine va merge pentru Noi?” (Observă combinaţia dintre singular şi plural care există în aceeaşi propoziţie a ultimului pasaj.)

Personalitatea Duhului Sfânt se vede lămurit în mai multe texte din V.T.

Duhul Sfânt poate fi întristat

Isaia 63:10 Dar ei au fost neascultatori si au intristat pe Duhul Lui cel sfant; iar El li s-a facut vrajmas si a luptat impotriva lor.

O putere nu poate fi întristată. Doar o personalitate poate fi întristată şi poate fi vrăjmaş pentru cineva. De asemenea doar cu o personalitate poţi lupta.

Duhul Sfânt este atotprezent

Psalmul 139:7-10 Unde ma voi duce departe de Duhul Tau, si unde voi fugi departe de Fata Ta?  Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca ma voi culca in locuinta mortilor, iata-Te si acolo;  Daca voi lua aripile zorilor, si ma voi duce sa locuiesc la marginea marii, si acolo mana Ta ma va calauzi, si dreapta Ta ma va apuca.

Pe lângă dovezile V.T. , personalitatea şi Dumnezeirea Duhului Sfânt este clar văzută în Noul Testment.

Fapte 5.3-4 Petru i-a zis: „Anania, pentru ce ti-a umplut Satana inima ca sa minti pe Duhul Sfant, si sa ascunzi o parte din pretul mosioarei? Daca n-o vindeai, nu ramanea ea a ta? Si, dupa ce ai vandut-o, nu puteai sa faci ce vrei cu pretul ei? Cum s-a putut naste un astfel de gand in inima ta? N-ai mintit pe oameni, ci pe Dumnezeu.“

Este clar vădit că Duhul Sfânt este Dumnezeu. Petru zice că “ai minţit pe Duhul sfânt” şi continuă “nu ai minţit pe oameni ci pe Dumnezeu”.

1Corinteni 6:19-20 Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi, si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

Este clar că în ochii apostolului Pavel, Duhul Sfânt este Dumnezeu. Trupul nostru este Templul Duhului Sfânt, trupul nostru este a lui Dumnezeu spune Pavel mai apoi.

1Corinteni  2:10-11 Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu. In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului, care este in el? Tot asa: nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu afara de Duhul lui Dumnezeu.

Duhul Sânt, vedem din acest text, este Atotştiutor. Cunoaşte totul.

Evrei 9:14 cu cat mai mult sangele lui Hristos, care, prin Duhul cel vesnic, S-a adus pe Sine insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului cel viu!

Duhul Sfânt este veşnic.

În Noul şi Vechiul Testament sunt încă multe dovezi. Vreau să închei cu versetul din Matei şi 1Corinteni:

Matei 28:19 Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.

1Co 12:4-6 Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelasi Domn;  sunt felurite lucrari, dar este acelasi Dumnezeu, care lucreaza totul in toti.

Duhul Sfânt este o personalitate, şi nu o putere.

Reclame

Single Post Navigation

8 thoughts on “Personalitatea Duhului Sfânt în V.T. şi N.T.

 1. alaandrei on said:

  Nu as fi ajuns nici odata unde sunt,daca nu ar fi existat Fiullui Dumnezeu,care prin Duhul Sfint nu m-ar fi influentat in depasirea pacatului care ma tinea pironit pe loc,si nu-mi da voie sa merg inainte.Un an nou implinit!

 2. andrei88 on said:

  „Alţii sugerează că Dumnezeu ar vorbi unor îngeri. Dar îngerii n-au participat la actul de creare a omului,……….”

  Cu privire la afirmatia dumneavoastra de mai sus faceti o mare confuzie din lipsa cunoasterii textului biblic, in sustinerea argumentului meu as dori sa aduc urmatoarele versete:

  Gen 2:1
  „Astfel au fost sfârşite cerurile şi pământul, şi toată oştirea lor”

  Neemia 9:6
  Tu, Doamne, numai Tu, ai făcut cerurile, cerurile†â cerurilor şi toată oştirea lor, şi pămîntul cu tot ce este pe el, mările cu tot ce cuprind ele. Tu dai viaţă tuturor acestor lucruri, şi oştirea cerurilor se închină înaintea Ta”

  Iov 38:7
  „atunci cînd stelele dimineţii izbucneau în cîntări de bucurie,
  şi cînd toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie?”

  Ps 33:6
  „Cerurile au fost făcute prin Cuvîntul Domnului,
  şi toată oştirea lor prin suflarea gurii lui.”

  Nu cred ca trebuie sa mai ofere nimeni vreo explicatie mai clara, nu cred ca este necesara o dezbatere ampla asupra acestor versete.

 3. marcu on said:

  De ce mi-ati cenzurat comentariile ??

 4. marcu on said:

  Nu asupra versetelor este necesara dezbaterea,ci asupra interpretarilor halucinante,total nebiblice pe care le-ati oferit in comentariul de baza.De altfel,nu ma mira faptul ca mi-ati cenzurat comentariul…pt.ca,daca nu poti combate,stergi…Insa,draga Andrei,Dumnezeu,Unicul Dumnezeu Adevarat (Ioan 17:3) -Tatal,Iehova,vede…

 5. Draga Marcu…

  Unele Versete sunt automat trimise in categoria SPAM din cauza atacului la persoana… Asa ca daca veti fi cenzurat sa nu va suparati. Cititi cu atentie Regulile acestui Blog si va Zicem bine ati venit in discutiile noastre.

 6. marcu on said:

  Daca unele versete va ataca la persoana…eu nu am ce sa fac…sunt versete biblice,inspirate de Spiritul Sfant…iar dvs.degeaba le trimiteti in SPAM.

 7. marcu on said:

  Poate ca tonul meu este uneori prea direct,taios.Insa..fie-mi cu iertare Adrian…eu nu jignesc si nu „atac” pe nimeni…Sunt insa un ferm aparator al credintei date sfintilor odata pt.totdeauna…Asa era si Pavel…iar eu incerc sa fac la fel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: