Maranatta

Indiferent de ceea ce crezi, Dumnezeu este!

De ce se pun lumânări în Biserica Ortodoxă?


   Ştii de ce pui lumânări în biserică? Majoritatea persoanelor care primesc această întrebare nu ştiu ce să răspundă la ea. Alţii zic că punând lumânări, li se iartă păcatele. Cineva susţine că lumânările îi ajută pe cei decedaţi. Deci, care este sensul lumânărilor în Biserică?

Am căutat răspuns la aceste întrebări, ajungând la o concluzie –  Lumânarea este un simbol.  Un simbol al faptului că creştinul este în lumină. Este atât de trist că mulţi creştini nu cunosc acest lucru şi spiritualizează punerea de lumânări în biserică. Ea simbolizează lumina adevărului şi sfinţeniei, care este Iisus Hristos Dumnezeul nostru, şi asemenea Lui trebuie să fie şi viaţa creştină.

Ce înseamnă să fii o lumină în această lume ca şi creştin?

Matei 5:14-16 Voi sunteti lumina lumii. O cetate asezata pe un munte, nu poate sa ramana ascunsa. Si oamenii n-aprind lumina ca s-o puna sub obroc, ci o pun in sfesnic, si lumineaza tuturor celor din casa. Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru, care este in ceruri.

Lumina luminează celor din casă – Un creştin luminează tuturor celor din jur. Care este lumina creştinului? Faptele lui. Faptele bune. Faptele, care oamenii văzându-le dau slavă lui Dumnezeu.

Care sunt faptele tale? Ce te face creştin? Cum luminezi tu ca şi creştin ?

Reclame

Single Post Navigation

One thought on “De ce se pun lumânări în Biserica Ortodoxă?

  1. Bravos, ai o mare problema cu lumanarile.

    „Eu sunt Lumina lumii: cel ce Imi urmeaza Mie nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii” ( Ioan 8, 12).”

    Lumanarea simbolizeaza jertfa de sine, transfigurarea, transformarea in lumina prin ardere de sine, ceea ce reprezinta calea implinirii noastre si a desavarsirii.

    Ca si semnul Sfintei Cruci, lumanarea este un semn distinct, ea sintetizand esenta credintei noastre, aceea ca nu exista alta cale de implinire, de mantuire, decat cea a jertfei.

    „Şi au făcut vase sfinte noi şi au băgat sfeşnicul şi jertfelnicul arderilor de tot şi al tămâierilor şi masa, în templul Domnului. Şi au tămâiat pe jertfelnic şi au aprins lumânările cele de pe sfeşnic şi luminau în templul Domnului” ( I Macabei 4 ,49-50)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: